1- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ممقان، دانشگاه آزاد اسلامی، ممقان، ایران
2- استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، Javadi@iaut.ac.ir
3- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
4- استادیار، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده: (1192 مشاهده)
هدف این تحقیق بررسی تاثیر افزودن گلوتامات سدیم به عنوان سوبسترا بر میزان تولید گاما آمینوبوتیریک اسید در طی جوانه زنی دانه گندم بود. برای این منظور دانههای گندم رقم الوند با مقادیر مختلف گلوتامات سدیم (mg kg-1 150 و 100، 50، 0) در طی h 72 جوانهزنی تیمار شد. ویژگیهای فیزیکی (مانند وزن دانه جوانه زده، تعداد دانه جوانه زده و طول جوانه) و نیز مقادر ترکیبات زیست فعال (مانند گاما آمینوبوتیریک اسید، فلاونوئید کل، فنول کل و فعالیت روبش رادیکالهای آزاد DPPH) در بازهای زمانی h 24، 48 و 72 اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت گلوتامات سدیم و زمان جوانه زنی، وزن دانه جوانه زده و تعداد دانه جوانه زده افزایش یافت. همچنین با گذشت زمان مقدار فلاونوئید کل در همه نمونه ها کاهش یافت و افزایش گلوتامیک اسید نیز تاثیر معنی داری بر مقدار آن نداشت. بیشترین مقدار فنول کل، گاما آمینوبوتیریک اسید و ظرفیت آنتی اکسیدانی در نمونه تیمار شده mg kg-1 150 در روز اول جوانه زنی به ترتیب برابر با μg GAE g-1 4589، mg 100 g-1 303 و 57% مشاهده شد. در همه تیمارها در طی زمان جوانه زنی مقدار این ترکیبات تغییر معنیداری نداشت (05/0<p). در نهایت نتیجه گیری شد که زمان جوانه زنی 24 ساعت و مقدار mg kg-1 150 گلوتامات سدیم مناسبترین تیمار برای افزایش بیوسنتز گاماآمینوبوتریک اسید در دانه گندم جوانه زده بود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی غلات و فرآورده ها دریافت: 1401/1/27 | پذیرش: 1401/3/4 | انتشار: 1401/7/10