1- دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان ، shabnam668.ss@gmail.com
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده: (2353 مشاهده)
نقاط کوانتومی کربن نسل جدیدی از نانو ذرات کربن هستند که به علت دارا بودن خصوصیات منحصر به فرد همچون ویژگیهای فلورسانس عالی، سنتز آسان، زیستسازگاری مناسب، گروههای عملکردی فراوان و سمیت پایین پتانسیل خوبی برای آنالیز مواد غذایی و استفاده در بستهبندیها دارند. امروزه نقاط کوانتومی کربن به دلیل عدم سمیت جایگزین نقاط کوانتومی نیمه هادی شدهاند. استفاده از نقاط کربن در مواد بستهبندی به دلیل دارا بودن خاصیت آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی و سدکنندگی سبب افزایش زمان نگهداری محصول، کاهش رشد میکروارگانیسمها، بهبود ویژگیهای مکانیکی، ایجاد مانع در برابر گازها، نور ماورای بنفش و کاهش ضایعات غذایی میشود. هدف این مقاله آشنایی با نقاط کوانتومی کربن، روشهای سنتز و بررسی ویژگی نوری آنها میباشد. سپس اصول طراحی حسگر فلورسانس شامل مکانیسم پوشش و بازیابی فلورسانس و کاربرد آنها در نمونههای غذایی جهت تشخیص افزودنیهای غذا، پاتوژنها، بقایای آنتیبیوتیکها، حشرهکشها، فلزات سنگین و مواد تغذیهای مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در نهایت، کاربرد نقاط کربن در بستهبندیهای بهبودیافته، فعال، هوشمند و بستهبندی زیستی بیان خوهد شد.
نوع مقاله:
مروری تحلیلی |
موضوع مقاله:
فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...) دریافت: 1401/1/15 | پذیرش: 1401/3/30 | انتشار: 1401/6/10