Hossein zadeh N, Naghdi Badi H, Kalateh jari S, Mehrafarin A, Saeidi sar S. Investigation of some phytochemical compounds of Ecballium elaterium M. Bieb extract under different drying methods. FSCT 2022; 19 (126) :307-320
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-59700-fa.html
حسین زاده نسرین، نقدی بادی حسنعلی، کلاته جاری سپیده، مهرآفرین علی، سعیدی سار سکینه. بررسی برخی ترکیبات فیتوشیمیایی عصاره گیاه خیار آبپران (Ecballium elaterium M. Bieb) تحت اثر روش های مختلف خشک کردن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (126) :307-320
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-59700-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- 1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
3- استادیار، گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، s.kalatehjari@gmail.com
4- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
5- استادیار، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفهای، تهران، ایران
چکیده: (1921 مشاهده)
بمنظور ارزیابی اثر روشهای خشک کردن بر میزان برخی ترکیبات موثره موجود در عصاره میوه گیاه خیار آبپران در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با 15 تیمار و 3 تکرار اجرا شد. تیمارها شامل روشهای خشک کردن (1. خشک کردن در سایه اتاق با دمای حدود 3±25 درجه سانتیگراد و تهویه مناسب، 2. خشک کردن در آفتاب، 3. خشک کردن با آون در دمای 35 درجه سانتیگراد، 4. خشک کردن با آون در دمای 45 درجه سانتیگراد، 5. خشک کردن با آون در دمای 55 درجه سانتیگراد، 6. خشک کردن با آون خلأ در دمای 35 درجه سانتیگراد، 7. خشک کردن با آون خلأ در دمای 45 درجه سانتیگراد، 8. خشک کردن با آون خلأ در دمای 55 درجه سانتیگراد، 9. مادون قرمز 2/0 وات، 10. مادون قرمز 3/0 وات، 11. مادون قرمز 4/0 وات، 12. خشک کردن با مایکروویو با توان 200 وات، 13. خشک کردن با مایکروویو با توان 500 وات، 14. خشک کردن با مایکروویو با توان 800 وات) بود که با میوه تازه گیاه (شاهد) مورد مقایسه قرار گرفت. صفات مورد مطالعه میزان فنل و فلاونوئید کل، درصد فعالیت آنتیاکسیدانی، میزان تانن محلول، آمینو اسید و پروتئین کل، آلکالوئید کل و کوکوربیتاسین بودند. بر اساس نتایج روشهای مختلف خشک کردن بر میزان تانن محلول و کوکوربیتاسین در سطح احتمال پنج درصد و بر سایر صفات در سطح احتمال یک درصد تاثیر معنیدار داشت. بیشترین میزان فنول و فلاونوئید کل پس از گیاه تازه در روش خشککردن آون خلا در دمای 45 درجه سانتیگراد و بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و تانن محلول پس از گیاه تازه در دمای 55 درجه سانتیگراد آون خلا مشاهده گردید. بیشترین میزان آمینو اسیدها مربوط به گیاه تازه و سپس تیمار مایکروویو 200 وات و بیشترین میزان پروتئین کل، آلکالوئید و کوکوربیتاسین در گیاه تازه و پس از آن تیمار سایه بود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
خشک کردن، سرخ کردن، انجماد، آبگیری اسمزی دریافت: 1400/11/30 | پذیرش: 1401/4/12 | انتشار: 1401/5/25