دوره 19، شماره 125 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 125 صفحات 314-303 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Maghsoudlou E, Raftani Amiri Z, Esmaeizadeh Kenari R. An investigation of chemical composition, nutritional and physicochemical properties of oil from camelina seed cultivated in Iran and its comparison with canola and sunflower oils. FSCT 2022; 19 (125) :303-314
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-59214-fa.html
مقصودلو الهه، رفتنی امیری زینب، اسماعیل زاده کناری رضا. بررسی ترکیب شیمیایی، ویژگی‌های تغذیه‌ای و فیزیکوشیمیایی روغن کاملینای کشت شده در ایران و مقایسه آن با روغن‌های کانولا و آفتابگردان. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (125) :303-314

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-59214-fa.html


1- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، مازندران، ایران
2- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، مازندران، ایران ، zramiri@gmail.com
3- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، مازندران، ایران
چکیده:   (1546 مشاهده)

در سال­های اخیر، گیاه کاملینا (Camelina Sativa) به دلیل ویژگی­های خاص آن به عنوان منبع جدید روغن خوراکی به طور گسترده­ای مورد توجه قرار گرفته است. بذر کاملینا حاوی مقادیر قابل ملاحظه­ای روغن و اسیدهای چرب ضروری است که از نظر تغذیه­ای و صنعتی حائز اهمیت است. در این مطالعه، ترکیب اسید چرب، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، شاخص پایداری اکسایشی و شاخص­های تغذیه­ای آتروژنسیتی و ترومبوژنسیتی روغن دانه کاملینای کشت شده در ایران بررسی و با روغن دانه­های کانولا و آفتابگردان استخراج شده با روش پرس سرد مقایسه شد. اسید چرب غالب روغن­های کاملینا، کانولا و آفتابگردان به­ترتیب اسیدهای لینولنیک (443/0± 429/30 درصد)، اولئیک (187/0± 494/62 درصد) و لینولئیک (252/0± 062/62 درصد) بود. روغن کاملینا با مقادیر پایین شاخص­های آتروژنسیتی (001/0±061/0) و ترومبوژنسیتی (001/0±061/0) و نسبت هیپوکلسترولمی به هیپرکلسترلمی (170/0±314/12) نسبتا بالا مشخص شد. همچنین روغن کاملینا کمترین نسبت امگا-6 به امگا-3 (028/0± 729/0)، و بالاترین مقدار شاخص اکسایش­پذیری (079/0±47/8) و نسبت اسیدهای چرب تک­غیراشباع به چندغیراشباع (003/0±628/0) را داشت. این نتایج خواص تغذیه­ای خوب و درمقابل حساسیت بالای اکسایشی روغن کاملینا را در مقایسه با روغن­های آفتابگردان و کانولا نشان می­دهد. عدد پراکسید روغن­های کاملینا، کانولا و آفتابگردان به­ترتیب 028/0±8/0، 042/0± 77/0 و 057/0±12/1 و عدد آنیزیدین آن­ها 014/0±21/0، 028/0±18/0 و 000/0±28/0 به­دست آمد. بنابراین، پایداری روغن کاملینا باوجود مقادیر بالای اسیدهای چرب امگا-3، بالاتر از حد انتظار بود که احتمالا به دلیل سطوح بالای توکوفرول­ها و سایر ترکیبات آنتی­اکسیدانی موجود در آن می­باشد.
 
متن کامل [PDF 305 kb]   (1312 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی روغن و فرآورده ها
دریافت: 1400/11/12 | پذیرش: 1401/3/10 | انتشار: 1401/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.