Maghsoudlou E, Raftani Amiri Z, Esmaeizadeh Kenari R. An investigation of chemical composition, nutritional and physicochemical properties of oil from camelina seed cultivated in Iran and its comparison with canola and sunflower oils. FSCT 2022; 19 (125) :303-314
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-59214-fa.html
مقصودلو الهه، رفتنی امیری زینب، اسماعیل زاده کناری رضا. بررسی ترکیب شیمیایی، ویژگیهای تغذیهای و فیزیکوشیمیایی روغن کاملینای کشت شده در ایران و مقایسه آن با روغنهای کانولا و آفتابگردان. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (125) :303-314
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-59214-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، مازندران، ایران
2- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، مازندران، ایران ، zramiri@gmail.com
3- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، مازندران، ایران
چکیده: (1546 مشاهده)
در سالهای اخیر، گیاه کاملینا (Camelina Sativa) به دلیل ویژگیهای خاص آن به عنوان منبع جدید روغن خوراکی به طور گستردهای مورد توجه قرار گرفته است. بذر کاملینا حاوی مقادیر قابل ملاحظهای روغن و اسیدهای چرب ضروری است که از نظر تغذیهای و صنعتی حائز اهمیت است. در این مطالعه، ترکیب اسید چرب، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، شاخص پایداری اکسایشی و شاخصهای تغذیهای آتروژنسیتی و ترومبوژنسیتی روغن دانه کاملینای کشت شده در ایران بررسی و با روغن دانههای کانولا و آفتابگردان استخراج شده با روش پرس سرد مقایسه شد. اسید چرب غالب روغنهای کاملینا، کانولا و آفتابگردان بهترتیب اسیدهای لینولنیک (443/0± 429/30 درصد)، اولئیک (187/0± 494/62 درصد) و لینولئیک (252/0± 062/62 درصد) بود. روغن کاملینا با مقادیر پایین شاخصهای آتروژنسیتی (001/0±061/0) و ترومبوژنسیتی (001/0±061/0) و نسبت هیپوکلسترولمی به هیپرکلسترلمی (170/0±314/12) نسبتا بالا مشخص شد. همچنین روغن کاملینا کمترین نسبت امگا-6 به امگا-3 (028/0± 729/0)، و بالاترین مقدار شاخص اکسایشپذیری (079/0±47/8) و نسبت اسیدهای چرب تکغیراشباع به چندغیراشباع (003/0±628/0) را داشت. این نتایج خواص تغذیهای خوب و درمقابل حساسیت بالای اکسایشی روغن کاملینا را در مقایسه با روغنهای آفتابگردان و کانولا نشان میدهد. عدد پراکسید روغنهای کاملینا، کانولا و آفتابگردان بهترتیب 028/0±8/0، 042/0± 77/0 و 057/0±12/1 و عدد آنیزیدین آنها 014/0±21/0، 028/0±18/0 و 000/0±28/0 بهدست آمد. بنابراین، پایداری روغن کاملینا باوجود مقادیر بالای اسیدهای چرب امگا-3، بالاتر از حد انتظار بود که احتمالا به دلیل سطوح بالای توکوفرولها و سایر ترکیبات آنتیاکسیدانی موجود در آن میباشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی روغن و فرآورده ها دریافت: 1400/11/12 | پذیرش: 1401/3/10 | انتشار: 1401/4/10