دوره 19، شماره 124 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 124 صفحات 216-207 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Noshad M, Alizadeh behbahani B, Rahmati-Joneidabad M. Capparis spinosa ethanolic extract: phenol, flavonoid, antioxidant potential and antibacterial activity on Enterobacter aerogenesis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes. FSCT 2022; 19 (124) :207-216
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-59119-fa.html
نوشاد محمد، علیزاده بهبهانی بهروز، رحمتی جنیدآباد مصطفی. عصاره اتانولی کور (Capparis spinosa): فنل، فلاونوئید، پتانسیل آنتی‌اکسیدانی و فعالیت ضدباکتریایی آن بر انتروباکتر آئروژنز، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنز. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (124) :207-216

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-59119-fa.html


1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان ، mo.noshad@gmail.com
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
چکیده:   (1613 مشاهده)
گیاهان همیشه منبع اصلی غذا و دارو برای انسان بوده‌اند. عصاره‌های گیاهی به عنوان ضدمیکروب، تقویت کننده طعم، عوامل نگهدارنده و مواد مغذی در صنایع غذایی مورد توجه قرار گرفته‌اند. عصاره‌های گیاهی کاندیدای فوق‌العاده‌ای برای جایگزینی ترکیبات سنتزی هستند که اثرات سمی و سرطان‌زا دارند. در این پژوهش، عصاره اتانولی میوه گیاه کور (Capparis spinosa) با روش ماسراسیون استخراج گردید و میزان فنول تام (به روش فولین سیوکالچو)، فلاونوئید تام (به روش رنگ‌سنجی آلومینیوم کلراید)، فعالیت آنتی‌اکسیدانی (به روش‌های مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS) و اثر ضدمیکروبی آن (به روش‌های دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی) در برابر باکتری‌های انتروباکتر آئروژنز، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنز بررسی گردید. میزان فنول تام و فلاونوئید تام عصاره به ترتیب برابر با mg GAE/g 28/40 و mg QE/g 20/5 بدست آمد. فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره اتانولی میوه گیاه کور بر پایه مهار رادیکال‌های آزاد DPPH و ABTS به ترتیب 73/52 و 62/58 درصد بود. اثر ضدمیکروبی عصاره وابسته به غلظت آن و نوع باکتری بود؛ بطوریکه افزایش غلظت عصاره سبب افزایش معنی‌دار قطر هاله عدم رشد در آزمون‌های دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار گردید. علاوه بر این، باکتری‌های گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنز) حساسیت بالاتری نسبت به انواع گرم منفی (انتروباکتر آئروژنز و اشرشیا کلی) در برابر عصاره نشان دادند. همچنین، باکتری استافیلوکوکوس اورئوس با حداقل غلظت مهارکنندگی رشد 4 میلی‌گرم در میلی‌لیتر و حداقل غلظت کشندگی 512 میلی‌گرم در میلی‌لیتر حساس‌ترین باکتری نسبت به عصاره اتانولی میوه گیاه کور بود. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که عصاره اتانولی میوه گیاه کور قابلیت استفاده بعنوان افزودنی طبیعی در انواع محصولات غذایی را دارا می‌باشد.
متن کامل [PDF 986 kb]   (698 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1400/11/9 | پذیرش: 1400/12/23 | انتشار: 1401/3/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.