Safari R, Raftani Amiri Z, Reyhani Poul S, Esmaeilzadeh Kenari R. Evaluation and comparison of antioxidant and antibacterial properties of phycocyanin extracted from spirulina algae (Spirulina Platensis) in both pure and nanoencasulated forms with maltodextrin-sodium caseinate combination coating. FSCT 2022; 19 (127) :345-358
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-57830-fa.html
صفری رضا، رفتنی امیری زینب، ریحانی پول سهیل، اسماعیل زاده کناری رضا. بررسی و مقایسه خواص آنتی اکسیدانی و ضدباکتریایی فیکوسیانین استخراج شده از جلبک اسپیرولینا (Spirulina Platensis) در دو فرم خالص و نانو ریزپوشانی شده با پوشش ترکیبی مالتودکسترین-کازئینات سدیم. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (127) :345-358
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-57830-fa.html
1- استادیار، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران ، Safari1351@gmail.com
2- استاد، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
3- دانش آموخته دکتری تخصصی، گروه فراوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
چکیده: (1970 مشاهده)
به دنبال نگرانیهای ایجادشده در زمینه استفاده از نگهدارنده های سنتتیک در مواد غذایی مختلف، توجه به ترکیبات طبیعی با خاصیت نگهدارندگی ضروری به نظر میرسد. فیکوسیانینی که از میکروجلبک اسپیرولینا استخراج میشود، یکی از این ترکیبات است. هدف تحقیق حاضر، استخراج (به روش آنزیمی) و نانو ریزپوشانی این رنگدانه با پوشش ترکیبی مالتودکسترین- کازئینات سدیم و ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی (علیه اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا مونوسیتوژنز، یرسینیا روکری و استرپتوکوکوس اینیه ایی) نانوکپسولها در مقایسه با فیکوسیانین خالص بود. نتایج نشان داد با افزایش غلظت فیکوسیانین (در هر دو فرم خالص و نانو ریزپوشانیشده)، فعالیت آنتیاکسیدانی و ضد باکتریایی تیمارها به صورت معنیداری افزایش مییابد (05/0>p). مقایسه خواص تیمارها در روزهای صفر و 60 (نگهداری در دمای 18- درجه سانتیگراد) نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی فیکوسیانین خالص با گذشت زمان نگهداری به صورت معنیداری کاهش مییابد (05/0>p). اما تکنیک نانو ریزپوشانی از تغییر خواص مذکور جلوگیری و به حفظ آنها کمک میکند. در بین باکتریهای گرم مثبت، لیستریا مونوسیتوژنز نسبت به دو باکتری دیگر حساستر بوده و تمامی غلظتهای مورد استفاده دارای اثر مهارکننده بر این باکتری بودند. استافیلوکوکوس اورئوس به دو غلظت 5/2 و 5 و استرپتوکوکوس اینیهایی به سه غلظت 5/2، 5 و 10 میکروگرم بر میلیلیتر مقاوم بودند. در بین دو باکتری گرم منفی، یرسینیا روکری از حساسیت بیشتری برخوردار بوده و غلظتهای مورد استفاده، به استثنای غلظتهای 5/2 و 5 میکروگرم بر میلیلیتر، دارای اثر مهارکننده بر هر دو باکتری بودند. مطابق نتایج روش رقیقسازی، برای باکتریهای مورد مطالعه، دامنه MIC بین 500-50 و MBC بین 500-100 میکروگرم بر میلیلیتر بود. ضمن اینکه کمترینMIC برای لیستریا مونوسیتوژنز و بیشترین MBC برای استرپتوکوکوس اینیهایی ثبت شد. از این تحقیق میتوان نتیجه گرفت که اولا فیکوسیانین خالص دارای فعالیت آنتیاکسیدانی و ضد باکتریایی است؛ دوما نانو ریزپوشانی این رنگدانه با پوشش ترکیبی مالتودکسترین-کازئینات سدیم موجب ارتقای این خواص و ثبات آنها در طول دوره نگهداری میگردد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1400/9/21 | پذیرش: 1400/11/6 | انتشار: 1401/6/10