دوره 19، شماره 125 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 125 صفحات 119-109 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران ، ah.elhami@gmail.com
3- 3- گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آلگار، فارو، پرتقال
4- 4- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
چکیده:   (2930 مشاهده)
در این مطالعه به منظور بهینه‌سازی فرآیند استخراج لیکوپن و ترکیبات زیست فعال دیگر  از تفاله گوجه فرنگی به کمک پیش تیمار میدان الکتریکی پالسی از شدت‌های الکتریکی مختلف (2، 4 و 6 کیلوولت بر سانتی‌متر) و تعداد پالس‌های مختلف (10، 35 و 60) استفاده گردید و میزان راندمان استخراج لیکوپن، ترکیبات فنولی کل، فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن عصاره‌های استخراجی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری و بهینه‌سازی فرآیند به روش سطح پاسخ انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش شدت میدان الکتریکی در ابتدا میزان لیکوپن استحصالی، ترکیبات فنولی کل، فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH  و میزان قدرت احیاکنندگی آهن ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. با افزایش تعداد پالس‌ها نیز هرچند با شیب و تاثیر کمتر ابتدا میزان لیکوپن کاهش و سپس افزایش یافت ولی میزان ترکیبات فنولی کل و فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH به صورت جزئی افزایش یافت. بهینه‌سازی فرآیند نیز نشان داد که به‌منظور رسیدن به عصاره‌ای با میزان لیکوپن و ترکیبات فنولی بیشتر، بایستی شدت میدان الکتریکی 7/3 کیلوولت بر سانتی‌متر و تعداد پالس 60 باشد، تا مطلوبیت 915/0 ایجاد گردد. در نهایت مقایسه نمونه شاهد (فاقد تیمار ) با نمونه حاصل از تیمار بهینه مشخص گرداند که نمونه حاصل از پیش‌تیمار میدان الکتریکی پالسی به ترتیب دارای  43/73 ، 28/146، 64/45 و 44/112 درصد  لیکوپن، ترکیبات فنولی کل، فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن بیشتری نسبت به نمونه شاهد داشت.
متن کامل [PDF 357 kb]   (1695 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ترکیبات زیست فعال
دریافت: 1400/9/6 | پذیرش: 1400/11/12 | انتشار: 1401/4/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.