آخوند مرضیه، کلاهی مریم، حیدری زاده فریبا. بررسی تغییرات فیتوشیمیایی و آنتیاکسیدانی دو رقم میوه توتفرنگی در طی 15 روز نگهداری در دمای 4 درجه سانتیگراد. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (127) :255-266
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-55997-fa.html
1- گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشکاه شهید چمران اهواز، اهواز
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز ، m.kolahi@scu.ac.ir
چکیده: (1618 مشاهده)
توت فرنگی (Fragaria×ananassa) گیاهی متعلق به خانواده گلسرخیان، یکی از مهمترین ریز میوهها است که به دلیل عطر و طعم شیرین از محبوبترین و پرمصرفترین توت ها در سراسر جهان میباشد. در این مطالعه تغییرات صفات کیفی و فیتوشیمیایی دو رقم توتفرنگی کاماروزا و پاروسدر طی پانزدهروز نگهداری در دمای 4 درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور تعیین آلودگیهای احتمالی میوه توت فرنگی به آلاینده ها، میزان فلزات سنگین با استفاده از تکنیک طیف سنجی نشری توسط دستگاه ICP بررسی شد. نتایج مقایسه صفات مورد بررسی در دو رقم توت فرنگی نشان داد میزان فنل، فلاونوئید، فلاونول، آنتوسیانین و کربوهیدرات در رقم کاماروزا به طرز معنیداری بیشتر از رقم پاروس بود. اما به لحاظ بررسی میزان فیبر، رقم پاروس محتوای فیبر بیشتری داشت. براساس نتایج مقایسه دادههای دو رقم توتفرنگی بعد از پانزده روز نگهداری، میزان فنل، فلاونوئید، فلاونول، کربوهیدرات و ظرفیت آنتی اکسیدانی فقط در رقم کاماروزا به طرز معنی داری افزایش نشان داد. این بررسی ها نشان میدهد به لحاظ ارزش غذایی و نیز حفظ ترکیبات طبیعی در طی نگهداری و شرایط پس از برداشت نوع رقم توتفرنگی عامل تعیینکنندهای میباشد به طوری که کاماروزا برتری ویژهای نسبت به رقم پاروس دارد. بررسی نتایج فلزات سنگین در دو رقم میوه توت فرنگی نشان داد بهجز مقدار فلز روی که در هر دو گونه توت فرنگی، کمتر ازحد مجاز پذیرفتهشده توسط سازمان بهداشت جهانی میباشد، مقدار سایر فلزات سنگین مورد مطالعه بالاتر ازحد استاندارد بود. بنابراین با توجه به پیامدهای زیانبار فلزات سنگین و توانایی توتفرنگی در تجمع فلزات سنگین در بافت میوه، اهتمام ویژه به مدیریت کاشت، آبیاری و ارزیابی زیستمحیطی مزارع توت فرنگی جهت جلوگیری از بیماریها و مسمومیتهای ناشی از مصرف میوههای آلوده، اهمیت فوقالعادهای دارد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1400/7/7 | پذیرش: 1401/3/7 | انتشار: 1401/6/10