دوره 19، شماره 124 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 124 صفحات 357-347 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری، گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
2- استاد، گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. ، Smjafari@gau.ac.ir
3- دانشیار، گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
4- استادیار، گروه شیمی موادغذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
5- دانشیار، گروه مهندسی شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه گلستان، علی آباد کتول، ایران.
چکیده:   (1295 مشاهده)
در این تحقیق، مونت موریلوینت ([1]MMT) با هدف افزایش پتانسیل جذب و بهبود ویژگی‌های عملکردی آن با استفاده از جایگزینی سورفاکتانت کاتیونی هگزادسیل تری متیل آمونیوم برومید ([2]HDTMA) با کاتیون‌های بین لایه‌ای اصلاح شد. جهت بررسی جذب سورفاکتانت به MMT و تعیین ویژگی‌های MMT قبل و بعد از اصلاح شدن، از آنالیزهای دستگاهی پراش اشعه ایکس ([3]XRD)، طیف سنجی تبدیل مادون قرمز فوریه ([4]FTIR)، آنالیز توزین حرارتی و مشتق آن (TGA/DTA[5])، زاویه تماس و پتانسیل زتا استفاده شد. یافته های XRD نشان از افزایش فاصله بین لایه‌های      MMT از 17/1 به 02/2 نانومتر به خاطر ورود HDTMA داشت. آنالیزهای زاویه تماس و پتانسیل زتا به ترتیب تغییر ویژگی آب‌دوستی سطح MMT به آب‌گریز و افزایش بار سطحی از 6/21- به 54/2- میلی ولت را نشان داد که تأیید کننده حضور HDTMA بر سطح MMT می‌باشد. پیک‌های حاصل از آنالیزهای FTIR تأیید کننده ورود زنجیره‌های آلکیل سورفاکتانت کاتیونی به فضای بین لایه‌ای MMT است. آنالیز TGA/DTA نیز برهم‌کنش MMT و سورفاکتانت را ثابت کرد. یافته‌های این تحقیق در جهت کاربرد MMT اصلاح شده به عنوان نانوجاذب در صنایع غذایی، شیمیایی و دارویی می‌باشد.
 
[1] Montmorillonite
[2] Hexa decyl trimethyl ammonium bromide
[3] X-ray diffraction
[4] Fourier-transform infrared spectroscopy
[5] Thermal gravimetric analysis
متن کامل [PDF 653 kb]   (523 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...)
دریافت: 1400/6/17 | پذیرش: 1400/11/6 | انتشار: 1401/3/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.