دوره 14، شماره 67 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 67 صفحات 63-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان-دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
2- دانشیار، گروه فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان-دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
3- استادیار، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان-دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
چکیده:   (3696 مشاهده)
چکیده
در عصاره­گیری به روش­های متداول از جمله سوکسله نیاز به صرف زمان طولانی و احتمال آسیب به ترکیبات حساس به حرارت وجود دارد. در این پژوهش روش مدرن فراصوت با روش متداول سوکسله در عملکرد و بررسی خواص آنتی­اکسیدانی عصاره دانه رازیانه مورد مقایسه قرار گرفتند. در روش سوکسله از دمای 85 درجه سلسیوس و زمان 240 دقیقه و در روش فراصوت از دو سطح دما (40 و 60 درجه سلسیوس)، سه سطح زمان (15، 30 و 45 دقیقه) و سه سطح توان (100، 200 و 300 وات) استفاده گردید. نتایج نشان دادند که بیشترین میزان عملکرد عصاره در (45 دقیقه، 60 درجه سلسیوس و 300 وات) برابر 79/8 گرم عصاره خشک در 100 گرم دانه رازیانه مشاهده گردید که اختلاف معنی­داری با روش سوکسله نداشت. همچنین 9/3 درصد عصاره خشک بیشتری در مقایسه با روش سوکسله استخراج گردید. بیشترین میزان ترکیبات فنولی در ( 45 دقیقه، 60 درجه سلسیوس و 200 وات) به میزان 15/3 میلی­گرم در میلی­لیتر عصاره دانه رازیانه حاصل گردید که اختلاف معنی­داری با روش سوکسله داشت و باعث افزایش 8/50 درصدی ترکیبات فنولی نسبت به روش سوکسله گردید. بیشترین درصد مهار رادیکال آزاد DPPH در (15 دقیقه، 60 درجه سلسیوس و 300 وات) معادل 88/98 درصد مشاهده گردید که اختلاف معنی­داری با روش سوکسله نداشت و روش سوکسله تنها باعث افزایش 18/0 درصد مهار رادیکال آزاد در مقایسه با روش فراصوت گردید که در مقایسه با زمان و دمای پایین روش فراصوت بسیار ناچیز است و بدین ترتیب برتری روش فراصوت به اثبات رسید.
متن کامل [PDF 860 kb]   (2906 دریافت)    

دریافت: 1395/2/11 | پذیرش: 1395/8/11 | انتشار: 1396/6/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.