Mardani Z, Nouri L, peiravian F, Shakoori A. Evaluation of washing and heating processes on the residues of selected pesticides in rice using liquid chromatography-mass spectrometry. FSCT 2022; 19 (126) :343-359
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-53287-fa.html
مردانی زهره، نوری لیلا، پیرویان فرزاد، شکوری عطاءاله. ارزیابی فرآیندهای شستشو و حرارت بر میزان باقیمانده سموم آفت کش انتخابی در برنج با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع- طیف سنج جرمی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (126) :343-359
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-53287-fa.html
1- دکترای صنایع غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم کشاورزی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان
2- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم کشاورزی، صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان
3- دانشیار، گروه اقتصاد دارو و مدیریت دارو، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
4- استادیار، مرکز تحقیقات سلامت غذا، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، a.shakoori@sbmu.ac.ir
چکیده: (1357 مشاهده)
در این پژوهش یک روش معتبر و مؤثر برای آنالیز همزمان 60 نوع آفتکش در نمونه برنج با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع- طیف سنج جرمی راهاندازی شد و سپس اثرات فرآیندهای شستشو و حرارت بر میزان بقایای سموم آفتکش مورد مطالعه در برنج بررسی گردید. آمادهسازی نمونه بر اساس روش QuEChERS انجام شد. سموم مورد نظر به طور همزمان فقط طی یک تزریق با برنامه رصد واکنشی چندگانه (MRM) مورد آنالیز قرار گرفتند. اعتبار سنجی روش بر اساس، روشهای اعتبارسنجی و کنترل کیفی SANTE 2019 اتحادیه اروپا انجام شد. در این راستا پارامترهای خطی بودن روش، مطالعات صحت و دقت، اختصاصیت، تعیین حد تشخیص (LOD) و حد تعیین مقدار (LOQ) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که منحنی کالیبراسیون حاصل برای تمام ترکیبات مورد مطالعه، خطی بوده و ضریب تعیین مقدار (R2) آنها بین دو مقدار 984/0 تا 000/1 قرار داشتند. میانگین درصد بازیافت آنها در سه سطح اسپایک (25، 250 و ng/g1000) بین 2/110%ـ 4/76 % بوده و همچنین انحراف استاندارد نسبی (RSD) بین 7/16% ـ 8/2 % قرار گرفت.
پس از آنالیز نمونههای برنج تیمار شده با سموم آفتکش مورد پژوهش، نتایج نشان داد که هر دو فرآیند شستشو و حررات، در حالتهای انفرادی و ترکیبی به طور کاملاً معنیداری سبب کاهش مقادیر سموم مورد مطالعه گردیدند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1400/3/24 | پذیرش: 1401/3/24 | انتشار: 1401/5/25