1- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، barzegarha@yahoo.com
2- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده: (1721 مشاهده)
امروزه به دلیل اثرات سمی ترکیبات ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی سنتزی، استفاده از انواع طبیعی آنها از جمله عصارههای گیاهی افزایش یافته است. در این پژوهش، اثر ضد میکروبی عصاره آبی برگ گیاه حنا به 4 روش دیسک دیفیوژن، چاهک آگار، تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی بر باکتریهای اشرشیا کلی، سالمونلا تیفیموریوم، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و لیستریا اینوکوا مورد بررسی قرار گرفت. در تمامی روشها غلظتهای بالاتر عصاره فعالیت ضدمیکروبی بیشتری بر باکتریهای استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و لیستریا اینوکوا در مقایسه با باکتریهای اشرشیا کلی و سالمونلا تیفیموریوم نشان داد. همچنین میزان فنول و فلاونوئید عصاره به ترتیب 12/1±45/59 میلیگرم گالیک اسید در گرم عصاره و 70/0±35/40 میلیگرم کوئرستین در گرم عصاره به دست آمد. پتانسیل آنتیاکسیدانی عصاره آبی به دو روش مهار رادیکال آزاد DPPH و مهار رادیکال آزاد ABTS اندازهگیری و مشخص گردید که در هر دو روش افزایش غلظت عصاره به طور معنیداری منجر به افزایش پتانسیل آنتیاکسیدانی شد. با توجه به خاصیت ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی عصاره برگ حنا، این گیاه میتواند به عنوان یک ترکیب زیست فعال طبیعی در مواد غذایی و دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1400/1/28 | پذیرش: 1400/3/5 | انتشار: 1400/7/10