Hemmati A, Ganjloo A, Varmira K, Bimakr M. Influence of Different Drying Methods on Extraction Yield, Chemical Compositions, Total Phenolic and Flavonoid Contents and Antioxidant Activity of Essential Oil from Aerial Parts of Ferulago angulata Boiss.. FSCT 2021; 18 (117) :119-132
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-51504-fa.html
همتی علیرضا، گنجلو علی، ورمیرا کامبیز، بی مکر ماندانا. تاثیر روشهای مختلف خشک کردن بر بازده استخراج، ترکیبات شیمیایی، محتوای فنولی و فلاونوئیدی کل و فعالیت ضد اکسایشی اسانس اندام هوایی گیاه چویر (Ferulago angulata Boiss). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (117) :119-132
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-51504-fa.html
1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان 38791- 45371، ایران
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان 38791- 45371، ایران ، aganjloo@znu.ac.ir
3- مرکز تحقیقات روغنها و چربیها، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
چکیده: (2549 مشاهده)
خشک کردن یکی از متداولترین و موثرترین تکنیکهای حفظ ویژگیهای کمی و کیفی گیاهان دارویی در مرحله پس از برداشت است. لذا در این پژوهش، اثر روشهای مختلف خشک کردن شامل خشک کردن سایهای، هوای داغ و انجمادی بر بازده استخراج، ترکیبات شیمیایی، محتوای فنولی و فلاونوئیدی کل و فعالیت ضد اکسایشی اسانس اندام هوایی چویر بررسی شد. نتایج نشان داد که نوع روش خشک کردن تاثیر چشمگیری بر ویژگیهای مورد مطالعه دارد. کمترین (v/w%89/0) و بیشترین میزان بازده استخراج اسانس (v/w%51/2) به ترتیب برای اندام هوایی چویر خشک شده به روش سایه و انجمادی بهدست آمد. ترکیبات شیمیایی شناسایی شده توسط کروماتوگرافی گازی- طیف سنج جرمی در مجموع %97/96–74/74 اسانس را تشکیل میدهند. ﺳـﯿﮑﻠﻮﻓﻨﭽﻦ (%02/15-65/21)، ترانس- ß-اوسیمن (%90/14-10/20)، O-سیمن (%48/4-88/8)، برنیل استات (%57/4-94/7)، ß-میرسن (%84/2-75/3)، γ-ترپنین (%77/2-61/4)، ترانس-وربنول (%15/2-29/3)، لیمونین (%15/2-92/2)، ß-پینن (%55/1-58/2) و جرماکارا-دی (%38/1-46/3) عمده ترکیبات شیمیایی شناسایی شده در اسانس اندام هوایی چویر خشک شده به روشهای سایه، هوای داغ و انجمادی بودند. خشک کردن انجمادی، سبب حفظ حداکثری ترکیبات شیمیایی و افزایش دما در روش هوای داغ موجب کاهش مقادیر ترکیبات شیمیایی اسانس میشود. محتوای ترکیبات فنولی کل اسانس اندام هوایی چویر خشک شده به روش انجمادی (mg GAE/g 23/0±188)، هوای داغ ºC 40 (mg GAE/g 31/0±185)، هوای داغ ºC 60 ( mg GAE/g26/0±56/169) و سایه ( mg GAE/g19/0±03/167) به دست آمد که تقریبا بیش از دو برابر ترکیبات فلاونوئیدی کل بود. بالاترین میزان مهارکنندگی رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS بر اساس IC50 مربوط به اسانس نمونه خشک شده به روش انجمادی و به ترتیب برابر باmg/mL 25/0±614/5 و mg/mL62/0±368/3 بود. بهعلاوه قدرت احیاء کنندگی فریک اسانس اندام هوایی چویر خشک شده به روش انجمادی در محدوده mM FeSO4.7H2O 923/5–074/11 بهدست آمد. در نهایت میتوان نتیجه گرفت که روش خشک کردن انجمادی میتواند روشی مناسب برای خشک کردن اندام هوایی چویر باشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1400/1/19 | پذیرش: 1400/3/22 | انتشار: 1400/8/10