Nasrollah Zadeh Masouleh A, Ghorbani-HasanSaraei A, Amiri E, Habibi F. Comparison the effect of nitrogen fertilizer and parboiling process on heavy metals of rice grain. FSCT 2021; 18 (114) :359-370
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-49258-fa.html
نصرالله زاده آذین، قربانی حسن سرایی آزاده، امیری ابراهیم، حبیبی فاطمه. مطالعه تأثیر کود نیتروژن و فرایند نیم جوش کردن بر محتوای فلزات سنگین دانه برنج. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (114) :359-370
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-49258-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیتالله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران.
2- گروه علوم و صنایع غذایی واحد آیتالله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران. ، azade380@yahoo.com
3- استاد گروه مهندسی کشاورزی-زراعت، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران.
4- استادیار پژوهش، مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.
چکیده: (1491 مشاهده)
برنج قوت غالب مردم ایران است و آلودگی آن با فلزات سنگین خطرات جبرانناپذیری برای مصرفکنندگان دارد. هدف از این مطالعه یافتن راهی برای کاهش جذب فلزات سنگین از برنج است. برای مطالعه تأثیر کود نیتروژن و نیم جوش کردن بر فلزات سنگین، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در این پژوهش، کود نیتروژن در سه سطح (N1:60، N2:80 و KgN/Ha N3:100) و نیم جوش کردن در دو سطح دمای خیساندن (50 C1: و 80 C2: درجه سانتیگراد) و دو سطح زمان بخاردهی (10 T1: و 15: T2 دقیقه) اعمال گردید. جهت تعیین فلزات سنگین از طیفسنج جرمی پلاسمای القایی (ICP-MS) استفاده شد. افزایش دمای خیساندن و زمان بخاردهی منجر به کاهش کلیه فلزات سنگین میشود اما تغییرات سطوح کود بر فلزات سنگین تأثیر معناداری نداشت. بررسی اثرات متقابل تیمارها نشان داد تیمار N3C1T1 بالاترین درصد از حد مجاز دریافت هفتگی کروم و نیکل (به ترتیب 99% و 58%) و همچنین تیمار N2C1T1 بالاترین درصد از حد مجاز دریافت هفتگی جیوه و کادمیوم (به ترتیب 11% و 5/9%) را دارند. افزایش دمای خیساندن و زمان بخاردهی، دریافت هفتگی تمامی فلزات سنگین را به حداقل میرساند بطوریکه تیمار N2C2T2 کمترین دریافت هفتگی از تمامی فلزات سنگین را نشان میدهد. در دما و زمان کمتر، فلزات سنگین باقیمانده قابل چشمپوشی نیستند، بنابراین نیم جوش کردن در دما و زمان بالاتر برای حفظ امنیت و سلامت مصرفکننده توصیه میشود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی غلات و فرآورده ها دریافت: 1399/10/28 | پذیرش: 1399/12/17 | انتشار: 1400/5/10