دوره 19، شماره 122 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 122 صفحات 311-297 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه علوم و صنایع غذ ایی، دانشکد کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران، ایران
2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران ، shyousefi81@gmail.com
3- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران
چکیده:   (1321 مشاهده)
بهینه سازی شرایط عملیاتی خشک کردن پاششی می تواند بستر مناسبی جهت تولید فرآورده هایی با کیفیت فیزیکی و شیمیایی ایده آل باشد. در این تحقیق تاثیر غلظت های متفاوت دیواره (مالتودکسترین) به هسته (عصاره آب انار) بر پاسخ های راندمان ریزدرون پوشانی، محتوی ترکیبات پلی فنلی، فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیبات آنتوسیانین با استفاده از روش آماری سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی بررسی شد. میزان بهینه سازی بر اساس بالاترین مقدار ترکیبات آنتوسیانین، پلی فنلی، فعالیت آنتی اکسیدانی و راندمان ریزدرون پوشانی انجام شد. معادله درجه دوم با ضریب همبستگی بالا (96/0) می تواند به خوبی شرط بهینه نسبت پوشش دیواره (مالتودکسترین) به هسته (عصاره آب انار) 7/5:5/18 را با مطلوبیت 70% جهت حصول بالاترین بازده خصوصیات فیزیکوشیمیایی را پیش بینی نماید. جهت مقایسه نتایج تجربی و مدل پیش بینی شده در قالب آزمون تی استیودنت، از نرم افزار آماری SPSS و طرح فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی در سطح احتمال 95% استفاده شد. تاثیر فرآیند ریزدرون پوشانی بر میزان رهایش ترکیبات زیست فعال طی 60 روز نگهداری در چهار تیمار شامل یخچال/ تاریکی، یخچال/ نور، محیط/ تاریکی و محیط/ نور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آنالیز واریانس اختلاف معنی داری را بین تیمارها نشان داد و تیمار یخچال/ تاریکی بیشترین پایداری را نسبت به تیمارهای دیگر داشت . با استفاده از نرم افزار متلب، نتایج تجربی بدست آمده از آزمایش ها با مدل های تجربی بدست آمده از مقالات برازش شدند. مدل درجه اول به عنوان مدل برتر برای هر سه پاسخ ترکیبات پلی فنلی، فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان ترکیبات آنتوسیانین انتخاب شد. در نهایت اینکه تولید پودرهای ریزدرون پوشانی شده عصاره آب انار تحت شرایط بهینه، می تواند جهت توسعه غنی سازی فرآورده های غذایی با پودرهای بدست آمده محسوب گردد.
متن کامل [PDF 1282 kb]   (697 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ریز پوشانی
دریافت: 1399/4/30 | پذیرش: 1399/8/11 | انتشار: 1401/1/16

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.