Mazrae Sefidi M, Yasini Ardakani S A, Ehterami R, Haghstan N, kimiaee M, Mousavi Nodoushan S. Investigating the situation and the great limitation of artificial dyes used among the health products offered in Yazd city in 1397. FSCT 2021; 18 (116) :305-312
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-44156-fa.html
مزرعه سفیدی مریم، یاسینی اردکانی سید علی، احترامی ریحانه، حق ستان نازگل، کیمیایی میترا، موسوی ندوشن سمیه. بررسی وضعیت و میزان فراوانی رنگهای مصنوعی به کاررفته در انواع محصولات گوشتی عرضه شده در شهر یزد در سال 1397. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (116) :305-312
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-44156-fa.html
1- معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یزد، یزد، ایران
3- معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، ایران ، somayehmousavi@gmail.com
چکیده: (1500 مشاهده)
مقدمه: رنگها جزو دسته افزودنیهای غذایی بوده که برای افزایش جذابیت مواد غذایی به آنها افزوده میشوند و در صنعت برای جذب مشتری اهمیت زیادی دارد. رنگها میتوانند عوارضی شبیه آسم، هایپراکتیویتی در کودکان، تضعیف سیستم ایمنی، واکنشهای آنافیلاکتیک و یا حتی اثرات سرطا نزایی داشته باشند. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت و میزان فراوانی رنگهای مصنوعی به کار رفته در انواع محصولات گوشتی عرضه شده در شهر یزد میباشد.
مواد و روش ها: تعداد 299 نمونه از فراورده گوشتی به صورت تصادفی نمونه برداری شد و پس از استخراج رنگ با اسیدکلریدریک و تخلیص طبق استاندارد ملی ایران به شماره 2634 با استفاده از روش کروماتوگرافی با لایه نازک مورد آنالیز نوع رنگ قرار گرفتند.
نتایج: نتایج حاصله نشان داد که از 127/38 درصد نمونهها که دارای رنگ بودند 37/47 درصد نمونهها دارای رنگ مصنوعی، 74/44 درصد از نمونهها دارای رنگ غیر مجاز و 89/7 درصد از نمونهها دارای هر دو رنگ میباشند.
نتیجه گیری: استفاده غیرمجاز از رنگهای مصنوعی در تهیه مواد غذایی نگرانیهای بهداشتی زیادی را بوجود آورده است. اطلاع از دلایل استفاده از این رنگها بویژه رنگ غیر مجاز تارتارازین، همچنین بالابردن آگاهی مردم بویژه افراد مرتبط با تولید محصولات و مواد غذایی میتواند برنامهریزی و اقدامات مدیریتی و کنترلی لازم را تسهیل نموده و گام مهمی برای حفظ سلامت جامعه باشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1399/4/13 | پذیرش: 1400/2/4 | انتشار: 1400/7/10