1- دانشیار، گروه فیزیولوژی و فناوری پس از برداشت، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران
2- استادیار، گروه فیزیولوژی و فناوری پس از برداشت، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران ، hashempour96@gmail.com
3- استادیار، گروه مدیریت تولید، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران
4- گروه فیزیولوژی و فناوری پس از برداشت، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران
چکیده: (1410 مشاهده)
به منظور ارزیابی اثر اعمال روشهای مختلف کوددهی باغهای کیوی فروت (رقم هایوارد) بر ویژگیهای کمی و کیفی میوه در زمان پس از برداشت، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با هشت تیمار در چهار تکرار در پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری طی سالهای 96-1393 طراحی و اجرا گردید. تیمارهای کوددهی شامل پخش سطحی (شاهد)، کودآبیاری، چالکود، نواری، محلولپاشی، روش تلفیقی پخش سطحی + محلولپاشی، روش تلفیقی کودآبیاری + محلولپاشی و روش تلفیقی چالکود + محلولپاشی بودند. سپس در نیمه اول آبان ماه هر سال نمونهبرداری از میوههای تاکهای تیمار شده به منظور بررسی اثر روشهای مختلف کوددهی روی صفات کمی و کیفی میوه در مرحله پس از برداشت طی سه سال انجام گرفت. میوههای کیوی برداشت شده تحت شرایط سردخانه با دمای 5/0درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی 90 درصد طی سه ماه نگهداری شدند. نتایج نشان داد که روش تغذیه اثر معنیداری بر میزان کاهش وزن میوه طی انبارداری داشت. به طوری که میوههای تغذیه شده به روش نواری (08/6 درصد)، کودآبیاری (74/6 درصد) و تلفیق کودآبیاری و محلولپاشی (61/6 درصد) به ترتیب دارای کاهش وزن کمتری نسبت به شاهد بودند. مقادیر L* و کرومای گوشت میوه تحت تاثیر روش تغذیه قرار گرفتند. علاوه بر این نتایج نشان داد میوههای شاهد کمترین میزان ظرفیت آنتیاکسیدانی را داشتند، در حالی که میوههای تغذیه شده به روش نواری دارای بیشترین ظرفیت آنتیاکسیدانی طی انبارداری داشتند. بررسی صفات حسی میوهها نشان داد که میزان عطر، طعم، بدطعمی، شیرینی، ترشی و پذیرش کلی در میوههای تیمار شده با روش تلفیقی پخش سطحی و محلولپاشی مطلوبترین امتیازات را حاصل نمودند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1399/3/25 | پذیرش: 1401/4/9 | انتشار: 1401/5/25