Jafari Taeme A, Rasouli M, Rahmati-Joneidabad M. The effect of pollen type on the morphological traits,level of fatty acids, oils and some progeny elements from a controlled cross of almond cultivar Shahrood 12. FSCT 2021; 18 (117) :289-305
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-42935-fa.html
جعفری طائمه علی، رسولی موسی، رحمتی جنیدآباد مصطفی. بررسی اثر نوع دانهگرده بر صفات مورفولوژیکی، میزان روغن، اسیدهای چرب و برخی عناصر نتاج حاصل از تلاقی کنترل شده بادام رقم شاهرود 12. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (117) :289-305
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-42935-fa.html
1- دانشجوی کارشناسیارشد گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی
2- دانشیار گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایر، ملایر، ایران. ، mousarasouli@gmail.com
3- استادیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی.
چکیده: (2276 مشاهده)
با توجه به اهمیت اسیدهای چرب موجود در مغز بادام میزان اسیدهای چرب والدین پدری و نتاج حاصل از تلاقی والد مادری شاهرود 12 با والدین گردهدهنده انتخابی با استفاده از گاز کرماتوگرافی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین استخراج روغن به وسیله دستگاه سوکسله و اندازه گیری عناصر به روش جذب اتمی در والدین و نتاج حاصل از تلاقیها اندازهگیری شد. برخی صفات کمی و کیفی مربوط به خشک میوه و مغز بادام نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که بالاترین میزان وزن مغز در نتاج حاصل از تلاقی های انجام شده، مربوط به گردهافشانی آزاد بود، بیشترین مقدار اسیداولئیک (18:1) و اسیدلینولئیک (18:2) بهترتیب در والدین پدری MSK84 بهمیزان 51/75 % و شاهرود 14 بهمیزان 20/19 % مشاهده گردید. همچنین بیشترین میزان اسیداولئیک در نتاج حاصل از تلاقی والد مادری شاهرود 12 با والد پدری شاهرود 14 بهمیزان 72% بهدست آمد. بالاترین میزان اسیدلینولئیک با40/18 % در نتاج حاصل از تلاقی والد مادری شاهرود 12 با والد پدری MSK84 حاصل شد. از طرفی بیشترین میزان اسیدپالمیتیک نیز در نتاج حاصل از گردهافشانی آزاد والد مادری شاهرود 12 بهمیزان 50/9 % مشاهده شد. این سه نوع اسید چرب بیشترین درصد را در بین هفت اسید چرب اندازهگیری شده در مغز بادام به خود اختصاص دادند. بیشترین مقدار روغن در نتاج حاصل از تلاقی والد مادری شاهرود 12 با والد پدری MSK82 به میزان 42/54 و کمترین مقدار در والد پدری MSK83 بهمیزان 32/38 درصد مشاهده شد همچنین نتایج بهدست آمده نشان داد که در بین والدین و نتاج حاصل از تلاقی ها میزان عناصر آهن (53/138-48/85 میلی گرم در 1000 گرم)، مس (48/47-32/20 میلی گرم در 1000 گرم) و منگنز (67/44-04/18 میلی گرم در 1000 گرم) بودند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
خشکبار،آجیل و مغز ها،میوه های خشک دریافت: 1399/2/27 | پذیرش: 1400/3/29 | انتشار: 1400/8/10