1- گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
2- گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران ، asharifi81@gmail.com
چکیده: (3945 مشاهده)
در این تحقیق، برخی ویژگیهای فیزیکی پودر نوشیدنی فوری عصاره چغندر قرمز، به و دارچین تهیه شده به روش خشک کردن کف پوشی مورد بررسی قرار گرفت. اثر دو متغیر مستقل درصد مالتودکسترین (0، 10، 20 و30 %) و روش خشک کردن (کف پوشی هوای داغ و انجمادی) بر برخی ویژگیهای فیزیکی پودر شامل میزان رطوبت، ظرفیت جذب رطوبت، میزان کلوخهای شدن، دانسیته توده، ضربه، ذره و حلالیت تعیین شدند. با افزایش سطح مالتودکسترین، میزان رطوبت، ظرفیت جذب رطوبت و کلوخهای شدن پودرها کاهش یافت. بیشترین میزان دانسیته توده (g/cm3 008/0±62/0) و ضربه (g/cm3 007/0±77/0) مربوط به پودرهای دارای 20% مالتودکسترین، تهیه شده با هوای داغ بود و کمترین میزان دانسیته توده (g/cm3 003/0±25/0) و ضربه (g/cm3 005/0±31/0) در نمونههای پودر 20% مالتودکسترین، تهیه شده به روش انجمادی مشاهده شدند. کمترین میزان دانسیته ذره در هر دو روش خشک کردن متعلق به نمونههای 20% مالتودکسترین بود (g/cm3 008/0±04/1 و g/cm302/0±23/1 به ترتیب برای نمونههای 20 % مالتودکسترین کف پوشی شده به روش هوای داغ و انجمادی). حلالیت پودرها با افزایش مالتودکسترین افزایش یافت. ظرفیت جذب رطوبت، کلوخهای شدن، حلالیت و دانسیته ذره نمونههای خشک شده به روش انجمادی بیشتر از نمونههای خشک شده در هوای داغ بودند. دانسیته توده و ضربه نمونههای تهیه شده در هوای داغ (به ترتیب g/cm3 1/0±52/0 و g/cm3 11/0±67/0) بیشتر از نمونههای تهیه شده به روش انجمادی (به ترتیب g/cm3 07/0±36/0 و g/cm3 1/0±47/0) بودند(05/0≥p). هر دو متغیر مستقل (درصد مالتودکسترین و روش خشک کردن) تاثیر معنی داری روی ظرفیت جذب رطوبت، میزان کلوخهای شدن، دانسیته توده، ضربه، ذره و حلالیت داشتند (05/0 ≥ p) ولی روش خشک کردن تاثیر معنی داری بر میزان رطوبت پودرها نداشت (05/0< p). نتایج بررسیها نشان داد پودر دارای 20 درصد مالتودکسترین و خشک شده با هوای داغ را میتوان به عنوان نمونه بهینه معرفی نمود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فرمولاسیون مواد غذایی دریافت: 1398/11/15 | پذیرش: 1399/4/28 | انتشار: 1399/10/10