1- استادیارگروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2- دانشجوی دکتری گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، tabatabai@um.ac.ir
4- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده: (3459 مشاهده)
گاما آمینوبوتریکاسید (گابا)، مولکول زیست فعال با نقشهای فیزیولوژیکی مختلف در بدن است که با مهار تحریکات نورون و ممانعت از رسیدن پیام های حاوی ترکیبات استرسزا، دارای خواص آرامش بخشی بوده و در درمان بیماریهای مختلف نقش موثری دارد. در پژوهش حاضر، امکان تولید این اسید آمینه توسط باکتری Lactococcus lactis NZ1330 بررسی شد. به منظور بهینهسازی فرآیند تخمیر سه سطح از لجن لبنی(5،10،15 درصد)، مونو سدیم گلوتامات (0، 5/0 و 1 درصد) در زمانهای 24، 48 و 72 ساعت انتخاب شد و پس از تخمیر، وجود گابا در محیط کشت به وسیله کروماتوگرافی لایه نازک بررسی شد. برای کمی سازی باندهای موجود در کروماتوگرافی لایه نازک از روش اسپکتروفتومتری استفاده شد. نتایج بهینهسازی در سطح معنی داری 95 درصد نشان داد تیمار بهینه شامل محیط کشت حاوی 2/11درصد لجن لبنی،7/0 درصد مونوسدیم گلوتامات و زمان 70 ساعت تخمیر در دمای °C 32 بوده و تحت این شرایط تولید گابا به میزان ppm 400 میباشد. بنابراین از این ترکیب محیط کشت میتوان به عنوان سوبسترای مناسب جهت تولید ترکیب دارویی و زیست فعال ارزشمند گابا استفاده کرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
غذاهای فراسودمند(پروبیوتیک،پریبیوتیک و...) دریافت: 1398/8/19 | پذیرش: 1398/11/5 | انتشار: 1398/12/10