دوره 16، شماره 93 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 93 صفحات 98-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری، گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2- استاد، گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران ، jafarism@hotmail.com
3- استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
4- استادیار، گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی، دانشگاه خوارزمی، دانشکده علوم زیستی، تهران، ایران
5- استاد، گروه صنایع غذایی پژوهشکده فناوری های شیمیایی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران ، تهران ، ایران
چکیده:   (3619 مشاهده)
استفاده از حامل‌ها روش مناسبی برای بهبود انتقال و افزایش زیست دسترس‌پذیری ترکیبات زیست فعال می‌باشد. آلفا-لاکتالبومین دومین پروتئین فراوان در آب‌پنیر است که به لحاظ تغذیه‌ای غنی از اسیدهای آمینه ضروری تریپتوفان، لیزین و سیستئین بوده و می­تواند به عنوان حامل مولکول­های غذا و دارو مورد استفاده قرار گیرد. اولئوروپئین ترکیبی زیست فعال با خواص دارویی و ضد اکسایشی می­باشد که به میزان قابل­توجهی در برگ زیتون و به مقدار کمتر در روغن زیتون وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی برهم کنش هم­زمان ترکیب اولئوروپئین با پروتئین آلفا-لاکتالبومین در دماهای مختلف (25، 50 و 72 درجه سانتی­گراد) و pH 7 با استفاده از روش‌های طیف­سنجی فلوئورسانس، فرابنفش و دورنگ نمایی دورانی به همراه شبیه­سازی داکینگ مولکولی بود. مطالعات ناشی از طیف­سنجی فرابنفش و فلوئورسنت افزایش جایگاه و ثابت اتصال را در اثر افزایش دما به سبب تغییر کنفورماسیون و بازآرایی ساختار پروتئین نشان داد. به­علاوه، طیف‌سنجی دورنگ نمایی دورانی افزایش در ساختار صفحه­ای بتا و کاهش در ساختار مارپیچ آلفا را در اثر افزایش دما تا 72 درجه سانتی­گراد نشان داد. در نهایت، شبیه‌سازی داکینگ مولکولی نشان داد که بهترین انرژی پیوندی پیش­بینی شده جهت تشکیل کمپلکس kcal/mol 3/6- بود و ناحیه اتصال نیز بین شیار مارپیچ آلفا و صفحه بتا قرار داشت. نتایج حاصل سبب درک بهتر و عمیق برهمکنش و اتصال پروتئین آلفا-لاکتالبومین و مولکول اولئوروپئین می‌شود که در نهایت در تولید محصولات غذایی فراسودمند مورد استفاده قرار می‌گیرد.
واژه­های کلیدی: آلفا-لاکتالبومین؛ اولئوروپئین، طیف­سنجی، داکینگ مولکولی، محصولات فراسودمند
متن کامل [PDF 955 kb]   (1530 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: غنی سازی مواد غذایی
دریافت: 1398/8/19 | پذیرش: 1398/10/7 | انتشار: 1398/8/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.