دوره 17، شماره 103 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 103 صفحات 81-67 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mialni E, Hashemi N, Golimovehhed Q, Hashemi M. A feasibility study of fiber solid foam based on food by products (Spent coffee – wheat bran). FSCT 2020; 17 (103) :67-81
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-37279-fa.html
میلانی الناز، هاشمی ندا، گلی موحد غلامعلی، هاشمی مجید. امکان سنجی تولید کف جامد فیبری بر پایه فراورده‌های جنبی صنعت غذا (تفاله قهوه-سبوس گندم). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (103) :67-81

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-37279-fa.html


1- دانشیار، پژوهشکده علوم وفناوری مواد غذایی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی ، e.milani@jdm.ac.ir
2- دانش آموخته دکتری علوم و صنایع غذایی
3- مربی، پژوهشکده علوم وفناوری مواد غذایی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی
4- استادیار، پژوهشکده علوم وفناوری مواد غذایی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی
چکیده:   (1824 مشاهده)
در این پژوهش استفاده مجدد از فراورده­های جانبی صنایع تبدیلی (تفاله قهوه و سبوس گندم) به منظور تولید کف جامد فیبری با استفاده از فناوری پخت اکستروژن بررسی گردید. به منظور ارزیابی متغیرهای فرایند اکستروژن، از روش سطح پاسخ استفاده گردید. متغیرهای مستقل شامل نسبت تفاله قهوه : سبوس گندم (25:75، 50:50 و 75:25)، میزان رطوبت خوراک اولیه (14، 17 و 20 درصد) و سرعت چرخش مارپیچ(120، 160 و 200 دور بر دقیقه) و متغیرهای وابسته شامل میزان رطوبت نهایی، میزان فعالیت آبی، ضریب انبساط، سختی فراورده و بررسی ریز ساختار بودند. نتایج نشان داد که روند تغییرات رطوبت نهایی و فعالیت آبی مشابه یکدیگر بود، طوریکه رطوبت نهایی محصول و فعالیت آبی کف جامد فیبری با افزایش متقابل سطوح افزودن نسبت تفاله قهوه : سبوس گندم و رطوبت خوراک اولیه افزایش معنی­داری یافت، لازم به ذکر است که میزان چرخش مارپیچ بر آنها اثری معنی­دار نداشت. با افزایش سطوح افزودن تفاله قهوه به سبوس گندم به علت زیاد شدن فیبر نامحلول در فرمولاسیون، سختی بافت افزایش و ضریب انبساط کف جامد فیبری کاهش معنی­داری یافت. همچنین با کاهش همزمان متغیرهای میزان رطوبت خوراک اولیه و افزایش سرعت چرخش مارپیچ، کاهش سختی بافت و افزایش ضریب انبساط کف به طور معنی­دار حاصل گردید. بررسی ریز­ساختار نمونه­های کف جامد فیبری محتوی بیشینه و کمینه نسبت تفاله قهوه : سبوس گندم نشان داد افزایش این نسبت منجربه کاهش تخلخل، افزایش اندازه دیواره سلول­های هوایی و کاهش قطر سلول­های هوایی گردید. بر اساس نتایج بهینه‌یابی به منظور تولید کف جامد فیبری با ویژگی مطلوب میزان رطوبت نهایی73/4درصد، فعالیت آبی29/0، ضریب انبساط 23/1و سختی بافت 51/68 شرایط فرایند شامل نسبت تفاله قهوه : سبوس گندم69:31، سرعت چرخش مارپیچ190 دور بر دقیقه و میزان رطوبت خوراک اولیه14% محاسبه گردی
متن کامل [PDF 1178 kb]   (1311 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرمولاسیون مواد غذایی
دریافت: 1398/7/20 | پذیرش: 1399/2/20 | انتشار: 1399/6/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.