جستجو در:
گیاه پولک با نام علمی Stachys schtschegleevii در طب سنتی ایران برای درمان عفونتهای باکتریایی، تب روماتیسمی و بیماریهای التهابی استفاده میشود. در این پژوهش، از روش استخراج خیساندن با کمک حلالهای اتانول و آب جهت تهیه عصاره گیاه پولک استفاده گردید و بازده استخراج، میزان فنول کل، فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصارههای حاصله مورد ارزیابی قرار گرفت. عصاره اتانولی گیاه پولک بازده استخراج بالاتری نسبت به عصاره آبی نشان داد (27/0 ± 8/8 درصد در برابر 33/0 ± 9/6 درصد) و میزان ترکیبات فنولی کل آن نیز بالاتر از عصاره آبی بود (28/0 ± 35/55 در برابر 62/0± 4/49 میلیگرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک عصاره). فعالیت آنتیاکسیدانی بر حسب IC50 نشان داد که عصاره اتانولی به دلیل ترکیبات فنولی بالاتر، قادر است رادیکالهای آزاد را به طور مؤثرتری در مقایسه با عصاره آبی غیرفعال و خنثی کند. نتایج آزمونهای ضدمیکروبی (دیسک دیفیوژن آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل کشندگی) نشان داد که باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا اینوکوا، اشرشیا کلی و سودوموناس ائروژینوزا حساسیت بیشتری نسبت به عصاره اتانولی داشته و در غلظت برابر عصارههای آبی و اتانولی، باکتریهای گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوا) نسبت به انواع باکتریهای گرم منفی (اشرشیا کلی و سودوموناس ائروژینوزا) حساسیت بالاتری نشان دادند. بنابراین عصاره گیاه پولک غنی از ترکیبات فنولی و با فعالیت ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی قابل توجه میتواند به عنوان افزودنی و به منظور افزایش ارزش تغذیهای و عمر نگهداری محصولات غذایی استفاده شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |