دوره 16، شماره 95 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 95 صفحات 125-111 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahjoorian A, Saeedi Asl M, Jafarian S, Tahanezhad M, Golzadeh B. Optimization of extraction conditions of gelatin from Caspian White fish (Rutilus frisii Kutum) scale. FSCT 2019; 16 (95) :111-125
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-36513-fa.html
مهجوریان عباس، سعیدی اصل محمد رضا، جعفریان سارا، طاها نژاد مریم، گلزاده بابک. بهینه سازی شرایط استخراج ژلاتین از فلس ماهی سفید. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (95) :111-125

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-36513-fa.html


1- گروه مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران ، mrezasaeidi@yahoo.com
3- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
4- گروه شیمی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده:   (3592 مشاهده)
ژلاتین به واسطه داشتن ویژگی­های تکنولوژیکی و عملکردی مناسب، کاربردهای زیادی در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی دارد. فرآورده­های جانبی حاصل از تمیز کردن ماهی، منبع غنی از کلاژن می­باشند. ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و رئولوژیکی ژلاتین یا کلاژن به منبع و نیز شرایط استخراج آن بستگی دارد. روش سطح پاسخ با سه متغییر ورودی به منظور تعیین شرایط بهینه برای استخراج ژلاتین از فلس ماهی سفید  Rutilus frisii kutumبه کار گرفته شد. طرح آماری باکس بنکن برای مطالعه اثرات غلظت هیدروکسید سدیم (225/0 – 075/0 مولار)، زمان غوطه­­وری در محلول هیدروکسید سدیم (180-60 دقیقه)، و دمای استخراج (50-30 درجه سانتی گراد) استفاده گردید. ویسکوزیته، قدرت ژلی، و شاخص روشنایی، قرمزی و زردی به عنوان پاسخ انتخاب شدند. نتایج نشان داد که شرایط بهینه برای استخراج ژلاتین، غلظت هیدروکسید سدیم 109/0 مولار، زمان غوطه ­وری 116 دقیقه، و دمای استخراج 38 درجه سانتی­گراد بود. پاسخ­های پیش­بینی شده، شامل ویسکوزیته، قدرت ژلی، شاخص­های روشنایی، قرمزی و زردی به ترتیب 17/2 میلی پاسکال بر ثانیه، 145 گرم، 03/6، 80/6 و 58/38 بودند. روش سطح پاسخ توانست شرایط بهینه استخراج ژلاتین را با مطلوبیت بالا (99/0) تخمین بزند.
متن کامل [PDF 3884 kb]   (1531 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آمار،مدل سازی و سطح پاسخ در صنایع غذایی
دریافت: 1398/6/25 | پذیرش: 1398/9/24 | انتشار: 1398/10/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.