Mahjoorian A, Saeedi Asl M, Jafarian S, Tahanezhad M, Golzadeh B. Optimization of extraction conditions of gelatin from Caspian White fish (Rutilus frisii Kutum) scale. FSCT 2019; 16 (95) :111-125
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-36513-fa.html
1- گروه مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران ، mrezasaeidi@yahoo.com
3- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
4- گروه شیمی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده: (3592 مشاهده)
ژلاتین به واسطه داشتن ویژگیهای تکنولوژیکی و عملکردی مناسب، کاربردهای زیادی در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی دارد. فرآوردههای جانبی حاصل از تمیز کردن ماهی، منبع غنی از کلاژن میباشند. ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و رئولوژیکی ژلاتین یا کلاژن به منبع و نیز شرایط استخراج آن بستگی دارد. روش سطح پاسخ با سه متغییر ورودی به منظور تعیین شرایط بهینه برای استخراج ژلاتین از فلس ماهی سفید Rutilus frisii kutumبه کار گرفته شد. طرح آماری باکس بنکن برای مطالعه اثرات غلظت هیدروکسید سدیم (225/0 – 075/0 مولار)، زمان غوطهوری در محلول هیدروکسید سدیم (180-60 دقیقه)، و دمای استخراج (50-30 درجه سانتی گراد) استفاده گردید. ویسکوزیته، قدرت ژلی، و شاخص روشنایی، قرمزی و زردی به عنوان پاسخ انتخاب شدند. نتایج نشان داد که شرایط بهینه برای استخراج ژلاتین، غلظت هیدروکسید سدیم 109/0 مولار، زمان غوطه وری 116 دقیقه، و دمای استخراج 38 درجه سانتیگراد بود. پاسخهای پیشبینی شده، شامل ویسکوزیته، قدرت ژلی، شاخصهای روشنایی، قرمزی و زردی به ترتیب 17/2 میلی پاسکال بر ثانیه، 145 گرم، 03/6، 80/6 و 58/38 بودند. روش سطح پاسخ توانست شرایط بهینه استخراج ژلاتین را با مطلوبیت بالا (99/0) تخمین بزند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
آمار،مدل سازی و سطح پاسخ در صنایع غذایی دریافت: 1398/6/25 | پذیرش: 1398/9/24 | انتشار: 1398/10/10