فتح آبادی مجتبی، طباطبایی کلور رضا، متولی علی. مدل سازی و مقایسه تغییرات رنگ و چروکیدگی خشک کردن ورقه های نازک چغندرقرمز در خشک کن های مختلف. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (95) :127-142
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-34653-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد فناوری پس از برداشت گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- دانشیار گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، r.tabatabaei@sanru.ac.ir
3- استادیار گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده: (3219 مشاهده)
خشککردن یکی از مهمترین فرآیندهای پس از برداشت محصولات کشاورزی با هدف افزایش مدت زمان نگهداری میباشد. پژوهش حاضر به بررسی و مقایسه تغییرات رنگ و چروکیدگی ورقههای نازک چغندر قرمز در چهار روش مختلف خشککردن (جریان هوای گرم، مایکروویو، خلا و انجمادی) پرداخته و روند تغییرات این دو پارامتر با برازش مدلهای مختلف شبیهسازی شد. آزمایشها در خشککنهای جریان هوای گرم و خلا در سه سطح دمایی (50، 70 و C°90)، در خشککن مایکروویو در سطح توان (180، 360 و W 600) و در خشککن انجمادی با دمای C°50- انجام گردید. نتایج بدست آمده در تمامی روشهای مختلف خشککردن نشان داد که روند تغییرات شاخصهای روشنایی (L) و زردی (b) نسبت به زمان صعودی و روند تغییرات شاخص قرمزی (a) نزولی بود. کمترین تغییرات پارامتر روشنایی، قرمزی و زردی به میزان 74/0، 23/0 و 03/0 به ترتیب در خشککردن انجمادی، مایکروویو و خلا اتفاق افتاد. نتایج کلی بدست آمده نشان داد که بالاترین میزان تغییرات رنگ (ΔE) در خشککردن با خشککن مایکروویو و در توان W 180 به میزان 59/1 و پایینترین میزان این پارامتر در خشککردن با خشککن انجمادی به میزان 76/0 بدست آمد. همچنین تغییرات چروکیدگی نمونههای چغندرقرمز نشان داد که استفاده از خشککن انجمادی سبب کاهش میزان چروکیدگی در حدود 10 تا 25% نسبت به سه روش دیگر خشککردن بود. مدلسازی پارامترهای رنگی و چروکیدگی نشان داد که مدلهای نمایی قابلیت بالاتری در پیشبینی فرآیند تغییرات رنگ و چروکیدگی دارند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
خشک کردن، سرخ کردن، انجماد، آبگیری اسمزی دریافت: 1398/4/19 | پذیرش: 1398/8/14 | انتشار: 1398/10/10