Noori Hosseinabadi F, Shahsavari S, Vaziri Yazdi A, Hemmati A. Formulation of Collagen-Cyclodextrin protein nanofibers containing nano clay using electrospinning process. FSCT 2019; 16 (88) :303-313
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-34274-fa.html
نوری حسین آبادی فاطمه، شهسواری شاداب، وزیری یزدی علی، همتی آزاده. فرمولاسیون نانو الیاف پروتئینی کلاژن-سیکلودکسترین حاوی ذرات نانو رس با استفاده از فرآیند الکتروریسی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (88) :303-313
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-34274-fa.html
1- گروه مهندسی شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، واحد علوم وتحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه مهندسی شیمی، واحد ورامین-پیشوا،دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران ، sh.shahsavari@srbiau.ac.ir
3- گروه مهندسی شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4- گروه مهندسی شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
چکیده: (4671 مشاهده)
با توجه به آلودگیهای ناشی از پلیمرهای زیست تخریب ناپذیر در بسته بندی مواد غذایی، امروزه نیاز به استفاده از نانوالیاف طبیعی و زیست تخریبپذیر در صنعت بستهبندی بهطور چشمگیری احساس میشود و یکی از سادهترین روشهای تولید نانوالیاف الکتروریسی میباشد. در این تحقیق، الکتروریسی کلاژن نوع اول (استخراج شده از دم موش) به همراه بتا سیکلودکسترین و نانورس مورد بررسی قرار گرفت و از اسید استیک بهعنوان یک حلال بی خطر به لحاظ محیط زیستی استفاده شد. جهت طراحی آزمایش، از نرم افزار طراحی آزمایش (Design Expert 7.0) استفاده شد و تاثیر متغیرهای مستقل شامل نسبت وزنی-وزنی بتاسیکلودکسترین به کلاژن (X1)، نسبت حجمی-وزنی نانورس به کلاژن (X2) و نرخ تغذیه محلول (X3) بر روی متغیر وابسته شامل قطر نانوالیاف (Y1) بررسی شد. فرایند الکتروریسی با شرایط ولتاژ بهینه 12 کیلو ولت، فاصله بین نوک سوزن و جمع کننده 120 میلیمتر، در دما و فشار محیط و بر اساس جدول طراحی صورت پذیرفت. از نانورس بهدلیل داشتن خواص ممانعتی و ضد میکروبی و از بتاسیکلودکسترین بهعلت داشتن ساختار خاص که باعث بهوجود آمدن سطوح آب دوست و آب گریز میشود، استفاده شد. جهت بررسی شکل نانو الیاف از میکروسکوپ الکترونی روبشی، بررسی ساختار از طیف سنجی مادون قرمز، برای بررسی عناصر موجود از طیفنگاری فلوئورسانس اشعه ایکس و برای تعیین مقاومت حرارتی آنالیز وزن سنجی حرارتی استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد، نانوالیاف بهینه با مشخصات 01/123 نانومتر و دارای ساختاری یکنواخت و بدون نقص و همچنین ویسکوزیته 33/145 میلی پاسکال-ثانیه بهدست آمد.
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1398/4/6 | پذیرش: 1398/4/6 | انتشار: 1398/4/6