Bagheri Z, Motamedzadegan A, Khanbabaie R, Farhadi A. Effect of Formulation and Different Drying Temperatures on Physical Properties of Ricotta Powder with Cluster Analysis Model. FSCT 2019; 16 (92) :165-175
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-33944-fa.html
باقری زهرا، معتمدزادگان علی، خانبابائی رضا، فرهادی ایوب. اثر فرمولاسیون و دماهای خشک کردن مختلف بر خواص فیزیکی پودر پنیر ریکوتا با مدل آنالیز خوشهای. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (92) :165-175
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-33944-fa.html
1- دانشجوی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، z.bagheri808@gmail.com
2- دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3- استادیار دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
4- استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده: (2871 مشاهده)
آنالیز خوشهای ابزاری چند متغیره، برای سازماندهی مجموعه دادههای چند متغیره (مشاهدات، اجزاء) به گروههایی به نام خوشهها استفاده میشود. روش آنالیز خوشهای با اثر تیمارهای نسبت شیر و آبپنیر (فرمولاسیون) و دمای خشک کردن کفپوشی، بر یکسری از صفات پودر پنیر ریکوتا انجام شد. در این پژوهش از 4 نوع فرمولاسیون و 6 دمای خشک کردن برای بررسی صفات دانسیته، هیگروسکوپی و فاکتورهای رنگی برای یافتن فرمولاسیون و دمای بهینه که خواص فیزیکی مناسب را ایجاد کند، استفاده شد. طبق نتایج آنالیز واریانس، در دمای بالا به دلیل سرعت بخار بیشتر، کاهش دانسیته و افزایش هیگروسکوپی را نشان داد (05/0>p). همچنین با افزایش دما، شاخص L افزایش و شاخصهای aو b کاهش یافتند. با توجه به نتایج آنالیز خوشهای، کمترین عدم تشابه بین تیمارها و همچنین به دلیل کمترین میزان واریانس درون گروهی، خوشه2 به عنوان مناسبترین خوشه انتخاب شد. در این خوشه، پنیرهای با درصد بالای آبپنیر در ترکیب فرمولاسیون و دماهای پایین برای خشک کردن کفپوشی به چشم میخورد. با توجه به نتایج، روشنایی (L) پودرهای این خوشه بالاتر بوده همچنین در دماهای پایینتر میزان دانسیته و هیگروسکوپی پایینتری دارند. به طور کلی، استفاده از آنالیز خوشهای برای انتخاب فرمولاسیون خشک کردن کفپوشی پنیر ریکوتا روش مناسبی میباشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
آمار،مدل سازی و سطح پاسخ در صنایع غذایی دریافت: 1398/3/27 | پذیرش: 1398/6/16 | انتشار: 1398/6/10