1- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.2-کمیته تحقیق دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران. ، khaleghim@tbzmed.ac.ir
3- کارشناس آزمایشگاه، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
4- کارشناسی ارشد آمارزیستی، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
چکیده: (4024 مشاهده)
مقدمه: گیاهان دارویی یکی از منابع مهم آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند، آنتی اکسیدانهای موجود در رژیم غذایی به لحاظ محافظت بدن در مقابل استرس اکسیداتیو و حفظ سلامت حائز اهمیت هستند.
هدف: در این مطالعه میزان فعالیت آنتیاکسیدانی پودر سماق قرمز و قهوه ای بومی منطقه هوراند آذربایجان شرقی را بررسی و نتایج بدست آمده با ویتامین C مقایسه شدند.
مواد و روشها: در مطالعه پایه حاضر، بخش های مخصوص گیاه سماق بعد از برداشت، در دمای اتاق خشک و با استفاده از آسیاب به پودر تبدیل گردید و فعالیت آنتیاکسیدانی هریک از پودرهای حل شده در متانول، بعد از تهیه غلظت هایppm 5/12، 25، 50 ، 75 از پودر سماق با استفاده از رادیکال آزادDPPH ، در طول موج nm517 اندازه گیری شده است. در نهایت IC50 نمونهها و استاندارد به عنوان شاخص مقایسه گردید.
یافتهها: نتایج بدست آمده نشان دادند که، پودر سماق قهوه ای (14/912IC50=) در مقایسه با پودر سماق قرمز (27/385IC50=) ، فعالیّت آنتی اکسیدانی بالاتری دارد، که در مقایسه با ویتامین C (708/ (IC50=6کمتر می باشد.
نتیجه گیری: پودر سماق قهوهای در مقایسه با پودر سماق قرمز دارای اثر آنتی اکسیدانی قوی تری می باشد.، که مصرف هر دو ماده غذایی و بویژه سماق قهوه ای میتواند در بهبود دفاع آنتی اکسیدانی بدن مـوثرباشد.
نوع مقاله:
پژوهشی کوتاه |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1398/3/9 | پذیرش: 1398/12/3 | انتشار: 1399/2/10