Sohrabi L, fazlara A, Pourmahdi broojeni M. Comparative Evaluation of Contamination to Coliforms and E.coli in Foods by Using Different Chromogenic Medias and Their Correlation with Reference Method. FSCT 2020; 17 (103) :191-200
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-33044-fa.html
سهرابی لیلا، فضل آرا علی، پورمهدی بروجنی مهدی. بررسی مقایسهای آلودگی به کلیفرم و اشرشیاکلی در مواد غذایی با استفاده از محیطهای کروموژن مختلف و ارزیابی آنها با روش مرجع. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (103) :191-200
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-33044-fa.html
1- دانش آموخته کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز
2- استاد، دکترای تخصصی بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز ، a.fazlara@scu.ac.ir
3- دانشیار، دکترای تخصصی اپیدمیولوژی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده: (1813 مشاهده)
روشهای مختلفی برای شناسایی وجود آلودگی به کلیفرمها و اشرشیاکلی در مواد غذایی مختلف ابداع شدهاند که هرکدام دارای مزیتها و معایبی نسبت به یکدیگر میباشند. در این میان روش پورپلیت با استفاده از محیط VRBA به عنوان روش مرجع در ایران مورد تایید میباشد که از بزرگترین معایب آن نیاز به وقت زیاد، حجم عملیات بالای آزمایشگاهی، مراحل متعدد و طولانی بودن زمان حصول نتایج است. امروزه به دلیل تولید انبوه مواد غذایی گوناگون، نیاز به روشهای سریعتر با حساسیت بالا برای کنترل کیفیت مواد غذایی از احتیاجات ضروری مراکز نظارتی مسئول میباشد، استفاده از محیط های کروموژن نیز یکی از روشهای مناسب تشخیص سریع است. لذا با توجه به این موضوع، ارزیابی مقایسهای نتایج حاصل از به کارگیری سه محیط کروموژنیک و مرجع در کنترل کیفیت مواد غذایی مد نظر قرار گرفت. طی تحقیق حاضر بر روی 100 نمونه ماده غذایی ارزیابی آلودگی به کلیفرمها و اشرشیاکلی به روش مرجع و سه محیط کروموژن صورت گرفت. براساس نتایج حاصله به ترتیب 86، 79، 85 و80 نمونه با استفاده از روشهای مرجع، Coliform Agar ES، ChromAgar ECC و Rapid E.coli 2/ Agar آلوده به کلیفرم تشخیص داده شدند. همچنین با استفاده از چهار روش مذکور، آلودگی به اشرشیا کلی به ترتیب 66، 80، 84 و 80 گزارش شد. آزمون کوکران نشان داد که تفاوتی بین چهار روش درتشخیص کلیفرم وجود ندارد(05/0p>). اما چهار روش مذکور در تشخیص اشرشیاکلی عملکرد یکسانی نداشته، به طوری که روشهای کروموژنیک با روش مرجع اختلاف معناداری دارند (001/0p<)، ولی هیچ اختلافی بین روشهای کروموژنیک در تشخیص اشرشیاکلی وجود ندارد (05/0<p). با توجه به آنالیز آماری مطالعه صورت گرفته میتوان از سه روش کروموژنیک مورد اشاره به جای روش مرجع برای شناسایی کلیفرم استفاده نمود اما استفاده از محیط های مذکور برای شناسایی اشرشیاکلی توصیه نمیگردد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1398/2/27 | پذیرش: 1398/11/27 | انتشار: 1399/6/10