govahian V, esmaeilzadeh kenari R, AMIRI Z. The effect of ultrasound assisted extraction on extraction efficiency and the amount of phenol and tocopherol compounds of soybean oil. FSCT 2022; 19 (126) :205-215
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32741-fa.html
گواهیان وحیده، اسماعیل زاده کناری رضا، زینب زینب. تاثیر شرایط استخراج به کمک فراصوت بر راندمان استخراج و میزان ترکیبات فنولی و توکوفرول روغن سویا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (126) :205-215
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32741-fa.html
1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، reza_kenari@yahoo.com
چکیده: (1515 مشاهده)
دانه سویا یکی از منابع مهم روغنهای گیاهی است که در مقیاس تجاری تولید میشود و منبع ترکیباتی نظیر ایزوفلاون ها وترکیبات فنولی است. در این پژوهش ﺗﺎﺛﯿﺮ دو روش اﺳﺘﺨﺮاج ﺑﺎ ﻓﺮاﺻﻮت ﺣﻤﺎم و پروب در دو شدت (50% و 75%) ﺑﺮ ﻣﯿﺰان استخراج ترکیبهای فنولی، آلفا توکوفرول و راندمان استخراج روغن از دانه سویا با استفاده از سه حلال مختلف (هگزان، ایزوپروپانول، و مخلوط حلالهای ایزوپروپانول و هگزان (1:1) در چهار زمان مختلف (30، 60، 90 و 120 دقیقه) بررسی شد. نتایج نشان داد، در روش استخراج به کمک پروب فراصوت، بالاترین راندمان استخراج روغن در شدت %50 و زمان 120 دقیقه با استفاده از حلال هگزان (%41/8) به دست آمد. بالاترین میزان ترکیبات فنولی (g GAE /kg soyben oil 57/1) و توکوفرول ( g α-TocoPherol/kg soyben oil66/2) نیز از پروب فراصوت با شدت %50 با استفاده از حلال ایزوپروپانول در زمان 120 دقیقه بدست آمد. در روش استخراج به کمک حمام فراصوت، بالاترین راندمان استخراج روغن (%76/10) مربوط به زمان 30 دقیقه و مخلوط حلالهای ایزوپروپانول: هگزان (نسبت1:1) بود. در روش استخراج به کمک حمام فراصوت، بالاترین راندمان استخراج روغن (%76/10) مربوط به زمان 30 دقیقه و مخلوط حلالهای ایزوپروپانول :هگزان (نسبت1:1) بود. بالاترین میزان فنل (g GAE /kg soyben oil 48/1) مربوط به حلال ایزوپروپانول در زمان 90 دقیقه بود. بالاترین میزان آلفا توکوفرول ( g α-TocoPherol/kg soyben oil68/1) در زمان120دقیقه با استفاده از مخلوط حلالهای ایزوپروپانول: هگزان (1:1) مشاهده شد.در تمامی روشها حلال ایزوپروپانول بهترین حلال برای استخراج فنل بود. ﻧﺘﺎیﺞ ایﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ اﺳﺘﺨﺮاج ﺑﻪ ﮐﻤﮏ ﭘﺮوب و ﺣﻤﺎم ﻓﺮاﺻﻮت ﺗﺎﺛﯿﺮ ﻣﺘﻔﺎوﺗﯽ در ﻣﯿﺰان اﺳﺘﺨﺮاج روغن و ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت زیﺴﺖ ﻓﻌﺎل دانه سویا داﺷﺖ. در ﻫﺮ روش اﺳﺘﺨﺮاج، ﻣﯿﺰان اﺳﺘﺨﺮاج این ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻪ ﻧﻮع ﺣﻼل و روش استخراج ﻣﺘﻔﺎوت ﺑﻮد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1398/2/17 | پذیرش: 1398/3/12 | انتشار: 1401/5/10