esmaeilzadeh kenari R, Raftani Amiri Z, Motamedzadegan A, Milani J, Farmani J, Farahmandfar R. Evaluation of extraction method on antioxidant activity of mountain tea (Stachys lavandulifolia V.) extract and optimization condition of encapsulated extract production. FSCT 2022; 19 (130) :183-195
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32690-fa.html
اسماعیل زاده کناری رضا، رفتنی امیری زینب، معتمدزادگان علی، محمدزاده میلانی جعفر، فرمانی جمشید، فرهمندفر رضا. مقایسه روش استخراج بر فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره چای کوهی (Stachys lavandulifolia V.) و بهینه سازی شرایط تولید عصاره ریزپوشانی شده آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (130) :183-195
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32690-fa.html
1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، گروه علوم و صنایع غذایی ، reza_kenari@yahoo.com
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، گروه علوم و صنایع غذایی
چکیده: (1503 مشاهده)
در این پژوهش عصاره گیاه چای کوهی با کمک روشهای خیساندن، سیال فوق بحرانی، فراصوت، آب زیربحرانی و ماکروویو استخراج شد. بیشترین بازده استخراج (55/22%) و فنول کل (mg GA/g DM 50/80) در عصاره استخراج شده با کمک فراصوت مشاهده شد. فعالیت آنتی اکسیدانی غلظتهای مختلف عصاره با 100 ppm آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ مقایسه شد که با افزایش غلظت عصاره فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش یافت. نوع و درصد مواد دیواره (0، 50 و 100)، نسبت عصاره به مواد دیواره (1/0، 25/0 و 4/0 درصد وزنی/وزنی) و زمان فراصوت (2، 4 و 6 دقیقه) به عنوان سطوح متغیر مستقل و راندمان ریزپوشانی ترکیبات فنولی، اندازه نانوکپسول و پتانسیل زتا به عنوان پاسخ جهت بهینه سازی شرایط ریزپوشانی عصاره در نظر گرفته شدند. افزایش زمان فراصوت منجر به افزایش راندمان ریزپوشانی و کاهش اندازه کپسول شد. با افزایش نسبت عصاره به مواد دیواره نیز راندمان ریزپوشانی عصاره افزایش و اندازه ذرات کاهش یافت. نوع مواد دیواره بر راندمان، پتانسیل زتا و اندازه کپسولها تاثیر داشتند. شرایط بهینه برای ریزپوشانی عصاره چای کوهی به صورت 6 دقیقه فراصوت، نسبت عصاره به دیواره 4/0 و مقدار صمغ عربی و آلژینات به ترتیب 3/30 و 7/69 درصد بود. در شرایط بهینه راندمان ریزپوشانی 43/57 درصد، پتانسیل زتا 1/52- میلی ولت و اندازه ذرات 06/82 نانومتر بدست آمد. میزان ته نشینی و رهایش نانوکپسول طی دوره نگهداری افزایشی بود. از نظر ساختاری نانوکپسول عصاره چای ساختاری صاف و بهم پیوسته داشت که با توجه به راندمان بالای ریزپوشانی این نانوکپسول میتواند به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدان به مواد غذایی اضافه شود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...) دریافت: 1398/2/16 | پذیرش: 1398/6/10 | انتشار: 1401/9/10