1- استادیار ، atefehpourjahed@jsu.ac.ir
2- استادیار
چکیده: (6911 مشاهده)
در سالهای اخیر، فیتواسترولها به طور گستردهای به عنوان یک افزودنی در مواد غذایی با هدف تنظیم سطح کلسترول پلاسما، و نیز به عنوان افزودنی در مواد آرایشی و داروسازی مورد استفاده قرار گرفتهاند. نقطه ذوب بالا و نامحلول بودن آنها در آب و روغن، افزودن فیتواسترولها را به مواد غذایی با مشکل مواجه میکند. در این مطالعه، میکروامولسیونهایی حاوی بتا- سیتواسترول با فرمولاسیون مختلف از ترکیب روغن کنجد و توئین 80 به عنوان سورفکتانت و مخلوط اتانول/ پروپیلن گلیکول به عنوان کوسورفکتانت تهیه شد و برای کاهش اندازه ذره از هموژنایزر اولتراسونیک استفاده گردید. درصد روغن و همچنین نسبت سورفکتانت: کوسورفکتانت در نمونهها تغییر داده شد تا فرمولاسیون بهینه بهدست آید. میانگین قطر حجمی ذرات حدود 50 نانومتر وپایینتر بود. ارتباط معناداری بین افزودن بتا- سیتواسترول به نمونهها و میانگین قطر حجمی و شاخص پراکندگی میکروامولسیونها یافت نشد(05/0<p). همچنین میانگین قطر حجمی، با افزایش درصد روغن و افزایش نسبت سورفکتانت: کوسورفکتانت به طور معناداری افزایش یافت(05/0>p). متوسط شاخص پراکندگی همه نمونهها زیر 5/0 بود. ویسکوزیته و کشش سطحی نمونهها با افزایش درصد روغن و اقزودن بتا- سیتواسترول به نمونهها به طور معناداری افزایش یافت(05/0>p). همچنین پایداری نمونهها در دماهای مختلف پیشبینی شده برای نگهداری و استفاده مطلوب بود. بهترین نتایج به دست آمده برای نمونه حاوی 40 درصد روغن، با نسبت سورفکتانت: کوسورفکتانت 1:2 بود که افزودن بتا- سیتواسترول به آن، تاثیر نامطلوبی بر نتایج به دست آمده نداشت.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...) دریافت: 1398/1/17 | پذیرش: 1398/3/1 | انتشار: 1398/4/24