دوره 13، شماره 53 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 53 صفحات 112-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- استادیار گروه علوم وصنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
3- دانشیار گروه فیزیک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
4- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده:   (3837 مشاهده)
چکیده ارزیابی خصوصیات کیفی از دوره نگهداری تا مصرف از مهمترین فاکتور­های کاهش ضایعات محصولات غذایی می­باشد. بدین منظور در سالیان اخیر تحقیقات بسیاری برای توسعه روش­هایی سریع و در عین حال غیر مخرب، توسعه یافته است. در این پژوهش توانمندی روش طیف سنجی مرئی/مادون قرمز نزدیک به عنوان روشی غیر مخرب و در عین حال سریع به منظور تعیین خصوصیات کیفی لیموترش شامل میزان ماده جامد خشک محلول و اسیدیته در حالت انعکاسی و در محدوده 400 تا 1000 نانومتر مورد ارزیابی قرار گرفت و کاربرد روش­های پیش پردازش و اصلاح طیف از جمله تبدیل متغیر نرمال استاندارد، تصحیح پخش افزاینده، فیلتر میانه و ساویتزکی گولی، مشتق گیری بر روی داده­های طیفی به منظور تبیین مدلی با صحت و دقت بالا  برای پیشگویی خصوصیات کیفی بدون آسیب به ساختار لیموترش مورد بررسی قرارگرفت. مدل پیشگویی با استفاده از روش حداقل مربعات جزئی تبیین گردید. ضریب تعیین و ریشه مربعات خطای پیشگویی برای ماده خشک محلول و اسیدیته به ترتیب 994/0، 105/0 درجه بریکس و 909/0، 118/0 حاصل گردید. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر اهمیت روش­های پیش پردازش داده­های حاصل از طیف سنجی مرئی/ مادون قرمز نزدیک در تبیین مدلی با صحت بالا برای پیش بینی خصوصیات کیفی درونی لیموترش می­باشد.
متن کامل [PDF 313 kb]   (2050 دریافت)    

دریافت: 1394/3/20 | پذیرش: 1394/8/20 | انتشار: 1395/4/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.