Malekian M, Sharifan A, akhondzadeh basti a A. Identification compounds fruit of Ziziphus jujube Mill hydroethanoly extract and evaluation of Its antifungal effect on blanched corn grains. FSCT 2020; 17 (106) :173-183
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-29065-fa.html
ملکیان محمد ابراهیم، شریفان انوشه، آخوندزاده بستی افشین. شناسایی ترکیبات شیمیایی و ارزیابی فعالیت ضدقارچی عصاره هیدرواتانولی میوه عناب بر کپک آسپرژیلوس فلاووس در دانه های ذرت آنزیم بری شده. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (106) :173-183
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-29065-fa.html
1- کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، a_sharifan2000@yahoo.com
3- دکترای تخصصی، استاد گروه بهداشت و کنترل کیفی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران.
چکیده: (2041 مشاهده)
امروزه مطالعات به منظور بهره گیری از خواص ضد میکروبی گیاهان به جای استفاده از نگهدارنده های سنتتیک در حال گسترش است. گیاه عناب با نام علمی Ziziphus jujube Mill. از خانواده رامناسه و بومی نواحی مرکزی فلات ایران است. میوه، برگ و ریشه این گیاه دارای خواص دارویی و سلامتی بخش می باشند. در این پژوهش عصاره گیری از میوه عناب خشک، به روش خیساندن به وسیله حلال هیدرواتانلی انجام گرفت و سپس عصاره به روش انجمادی، خشک شده و راندمان عصاره گیری از پودر میوه عناب، اندازه گیری شد. ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده عصاره با روش GC-MS تعیین شدند و پس از اندازه گیری راندمان استخراج وبرخی پارامتر های فیزیکیوشیمیایی عصاره شامل رطوبت ، فعالیت آبی، چربی، خاکستر، بریکس، در ادامه حداقل غلظت بازدارنده و حداقل غلظت کشنده عصاره اتانولی میوه عناب در برابر کپک Aspergillus fulvous (PTCC 5004)، به روش رقیق کردن در محیط مایع عصاره ارزیابی شد. هم چنین غلظت های مختلف عصاره بر نمونه های ذرت اسپری شده و پس از قرار دادن یک دیسک حاوی سوسپانسیون کپکی در مرکز هر پتری دیش، خاصیت ضد کپکی عصاره بر روی دانه های ذرت در طی مدت 7 روز ارزیابی گردید. نتایج نشان دادند که عصاره اتانولی میوه عناب دارای خاصیت ضد کپکی بوده و حداقل غلظت بازدارنده عصاره در محیط کشت آزمایشگاهی 350 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین شد. در غلظت های کم تر 1000 میکروگرم بر میلی لیتر خاصیت کشندگی از عصاره مشاهده نشد. هم چنین بازدارندگی عصاره در محیط دانه های ذرت آنزیم بری شده، در غظتهای 5000 -2000 میکروگرم بر میلی لیتر ارزیابی شد. نتایج به دست آمده نشان داد که عصاره اتانولی میوه عناب دارای خاصیت ممانعت کنندگی در برابر کپک آسپرژیلوس فلاووس بوده اما فاقد خاصیت غیر فعال سازی اسپور کپک مذکور است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1397/10/16 | پذیرش: 1398/10/21 | انتشار: 1399/9/10