1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)
2- گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان). ، h.asadi@khuisf.ac.ir
چکیده: (1809 مشاهده)
انار یکی از مهمترین و قدیمیترین میوههایی است که در مناطق وسیعی کشت و کار میشود. در سالهای اخیر آب انار بهعنوان یک نوشیدنی مورد استفاده قرار گرفته است. این تحقیق بهمنظور بررسی محتوای عناصر معدنی و برخی خصوصیات بیوشیمیایی آب میوه هشت رقم انار محلی انجام شد. نتایج تحقیق اختلاف معنیداری در ارقام مورد مطالعه از لحاظ تمام صفات مورد بررسی نشان داد. نتایج مقایسه میانگین نشان داد پتاسیم در آب انار دارای بالاترین مقدار نسبت به سایر عناصر میباشد و پس از آن عناصر کلسیم، سدیم، فسفر، منیزیم، آهن، منگنز، روی و مس قرار گرفتند. بالاترین مقدار عنصر پتاسیم، کلسیم و آهن در رقم گلابی و بالاترین مقدار منیزیم و سدیم در رقم سورهی مشاهده شد. رقم علیاکبری دارای بالاترین مقادیر منگنز و روی و رقم لپسرخی و میرزایی بهترتیب دارای بالاترین مقادیر فسفر و مس بودند. پایینترین مقدار پتاسیم و آهن بهترتیب در ارقام لپسرخی و علیاکبری مشاهده شد. برای سایر عناصر رقم گـر دارای پایینترین مقادیر بود. از نظر خصوصیات بیوشیمیایی مانند میزان مواد جامد محلول (TSS)، شاخص رسیدگی (MI) و اسیدیته (pH) آب میوه، ارقام گلابی، لپسرخی و سورهی دارای بالاترین مقدار بودند. ارقام سورهی و علیاکبری به دلیل داشتن بالاترین مقادیر بالای اسید قابل تیتراسیون و مزه ترش برای صنایع تبدیلی مناسب به نظر میرسند. سایر ارقام نیز به دلیل دارا بودن مقادیر مناسبی از عناصر معدنی و طعم ترش- شیرین (ملس) برای مصارف تازهخوری و صنعت تولید آب انار پیشنهاد میشوند. همچنین گروهبندی ارقام مورد مطالعه بر اساس تجزیه به مؤلفههای اصلی نتایج حاصل از گروه بندی ارقام بر اساس مقایسه میانگین را تأیید نمود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی دریافت: 1397/8/24 | پذیرش: 1400/8/30 | انتشار: 1400/12/16