jalali M, attaei M, Akbari-adergani B. Detection and Evaluation of penicillin base antibiotics residue in the kidney, liver and meat of the cow distributed in Tehran’s municipal markets by using ELISA kits followed by high performance liquid chromatography. FSCT 2019; 16 (90) :217-228
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-25403-fa.html
جلالی میترا، عطایی مریم، اکبری آدرگانی بهروز. ردیابی و ارزیابی باقیمانده آنتیبیوتیکهای خانواده پنیسیلین در نمونه کبد، کلیه و گوشت گاو عرضه شده در میادین شهر تهران به روش کیت الایزا و کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (90) :217-228
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-25403-fa.html
1- کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
2- عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه بهداشت مواد غذایی
3- استاد مرکز تحقیقات آزمایشگاهی غذا و دارو، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران ، analystchemist@yahoo.com
چکیده: (9382 مشاهده)
بقایای آنتیبیوتیکها در گوشت و مواد غذایی با منشأ حیوانی اثرات نامطلوبی روی سلامت مصرفکننده دارد. در این پژوهش، میزان بقایای آنتیبیوتیکهای خانواده پنیسیلین در 45 نمونه (15 نمونه گوشت، 15 نمونه کبد و 15 نمونه کلیه) به روش الایزا مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج از 45 نمونه، 43 نمونه آلوده به آنتیبیوتیک تشخیص داده شد. بالاترین سطح آنتیبیوتیک هم در نمونههای کبد مشاهده شد اما بین نمونههای کبد و کلیه تفاوت معنیداری مشاهده نشد (895/0=p). در ادامه، برای تعیین نوع و کمیت این آنتیبیوتیکها از بین نمونههای آلوده، نمونههای با سطح آلودگی یکسان حذف شدند و بقیه نمونهها به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) از نظر میزان پنیسیلین G، آمپیسیلین و آموکسیسیلین مورد آنالیز قرار گرفتند. براساس نتایج ، میزان پنیسیلین G بالاترین مقدار را در بین انواع پنیسیلین داشت و پس از آن به ترتیب آمپیسیلین و آموکسیسیلین در رتبههای بعدی قرار گرفتند. همه انواع پنیسیلین در نمونههای کبد بالاتر از نمونههای گوشت و کلیه بود، اما تفاوت بین آنها معنیدار نبود. همچنین، در همه نمونهها همبستگی بالایی بین نتایج الایزا و HPLC وجود داشت و ضریب همبستگی (r2) در همه گروههای مورد مطالعه اعم از نمونههای گوشت، کبد و کلیه بالای 99% بود. علاوه بر این مشخص شد در برخی نمونهها، باقیمانده آنتیبیوتیک از بیشینه حد مجاز (MRL) استانداردهای جهانی فراتر بود. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، تنظیم و تدوین ضوابط و استانداردهای ملی مرتبط جهت کاهش میزان بقایای آنتیبیوتیک در مواد غذایی با منشأ حیوانی ضروری به نظر میرسد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
آنالیز دستگاهی(HPLC,GC,...) دریافت: 1397/7/1 | پذیرش: 1398/5/9 | انتشار: 1398/5/24