چکیده: (4337 مشاهده)
چکیده
در ایران میزان قابل توجهی از محصولات تولیدی بخش کشاورزی به ضایعات تبدیل میشود. سیبزمینی که دارای بیشترین انرژی غذایی به ازای واحد سطح میباشد یکی از محصولات عمده کشور بوده و میزان ضایعات آن نیز بر اساس گزارشات منتشره قابل توجه است. بخشی از آسیبهای ایجاد شده در غده سیب زمینی ناشی از صدمات مکانیکی است که در چرخه تولید مکانیزه سیب زمینی هنگامی که غده ها با اجزای ثابت و متحرک ماشین ها، سنگ ها و کلوخ ها و با یکدیگر برخورد می نمایند ایجاد میگردد. مقدار آسیب های مکانیکی که در اثر برخورد در غده ایجاد می شود، به خواص مکانیکی و رئولوژیک غده ها و نیروهای خارجی اعمال شده به آن بستگی دارد. بنابراین کنترل میزان آسیب های مکانیکی وارده، افزون بر عوامل محیطی، به کاهش نیروهای خارجی اعمال شده به غده در حین کندن و مراحل مختلف جا به جایی سیب زمینی درون ماشین نیز بستگی دارد. برخی از تحقیقات حاکی از آن است که خواص مکانیکی و رئولوژیک غده ها و استعداد آنها به آسیبپذیری یکی از مباحثی است که اهمیت بیشتری نسبت به تنظیم های ماشین برداشت دارد. برخی از ارقام آسیبپذیر با توجه به تنظیمات صحیح ماشینهای برداشت باز دچار آسیب میشوند. لذا لزوم شناخت خواص مکانیکی ارقام و آسیبپذیری آنها در برابر نیروهای مختلف به منظور مکانیزه نمودن صحیح محصول و کاهش ضایعات ضروری است.
در این تحقیق با انجام آزمایشات ضربه بر روی سه رقم سیب زمینی اگریا، آئولا و مارفونا با استفاده از دستگاه آونگی اثرات زاویه رهایی غده، رقم محصول و اندازه غده بر نوع و حجم آسیب مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان میدهند که اثر رقم محصول، اندازه غده و زاویه رهایی بر حجم آسیب معنیدار بوده و حجم آسیب در رقم آئولا به طور معنی داری بیش از ارقام دیگر میباشد. همچنین آسیب دیدگی در غدههای بزرگتر بیش از غدههای کوچک و متوسط است.
دریافت: 1387/4/9 | پذیرش: 1387/10/20 | انتشار: 1391/6/13