دوره 16، شماره 92 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 92 صفحات 62-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان ، rabiei@znu.ac.ir
2- دانشجوی دکتری علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی
3- استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
چکیده:   (4220 مشاهده)
  سیب­ها یک منبع مهم پلی فنول در رژیم غذایی انسان بوده و مصرف این میوه با پیشگیری از بیماری­های حادشونده ارتباط دارد. این تحقیق درسال 1396 با اندازه­گیری خصوصیات فیزیکوشیمیائی و آنتی­اکسیدانی پوست و گوشت برخی ارقام سیب کشت شده درمنطقه زنجان به‌عنوان راهکاری مناسب برای ارزش گذاری به آن­ها انجام شد. میزان فنول کل، فلاونوئید کل، آنتوسیانین، کلروفیل، کارتنوئید، فعالیت آنتی‌اکسیدانی، پکتین، مواد جامد محلول، اسید کل و شاخص طعم در پوست و گوشت نه رقم سیب (Malus domastica) از جمله "تاپ رد"، "گرانی اسمیت"، "دلبار استیوال"،" گلدن پرایمرز"،" آیدارد"، "رد دلشیز"،" رد استارکینگ"، "جنا گلد" و "گلدن دلشیز" ارزیابی و خوشه بندی شدند. مطابق با تجزیه خوشه­ای بر اساس تجمع مواد فنولی در پوست میوه، رقم گرانی اسمیت و رد دلیشیز تفاوت معنی­داری با یکدیگر نداشته و دارای حداقل اختلاف معنی­دار با سیب رقم تاپ رد بود. نتایج حاصل نشان داد که مقدار ترکیب های فنولی در پوست میوه در مقایسه با گوشت بیشتر بوده و همچنین مقداراین ترکیبات در ارقام مختلف میوه متفاوت بود. به‌طوری‌که بیشترین میزان فنول کل، کلروفیل، کارتنوئید، فلاونوئید و آنتوسانین در پوست میوه مشاهده شد. به عنوان یک نتیجه نهائی بیشترین مقدارفنول پوست (4/6 میلی گرم برگرم)، فنول(31/2 درصد)، کلروفیل پوست (82/80 میلی گرم برگرم) وخاصیت آنتی اکسیدانی(73/83 درصد) در رقم گرانی اسمیت در مقایسه با بقیه ارقام مشاهده شد.
متن کامل [PDF 626 kb]   (1733 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1397/3/11 | پذیرش: 1398/3/19 | انتشار: 1398/6/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.