1- دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
2- استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه ، a.alirezalu@urmia.ac.ir
چکیده: (7840 مشاهده)
در سالهای اخیر با توجه به مشکلات سلامتی و تغذیهای استفاده از آنتیاکسیدانهای سنتزی در فرآوری مواد غذایی، بهرهگیری از گیاهان دارویی و ترکیبات موثرهی آنها به عنوان منابع طبیعی که دارای خاصیت آنتیاکسیدانی هستند، مورد توجه محققین قرار گرفته است. در این مطالعه خصوصیات فیتوشیمیایی و آنتیاکسیدانی 15 ژنوتیپ از ریز میوههای مختلف (عروسک پشت پرده، تاج ریزی، تمشک، زالزالک (دو گونه)، زرشک (چهار گونه)، رز (سه گونه)، آقطی (سه گونه)) مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از شناسایی گونهها، استخراج نمونهها با استفاده از دستگاه اولتراسونیک انجام شد. تنوع فیتوشیمیایی ریز میوهها بر اساس محتوای فنول کل (روش فولین سیکالتو)، فلاونوئید کل (روش آلومینیوم کلراید)، کاروتنوئید کل، کلروفیل a، b و کل (روش لیچن تالر) و فعالیت آنتیاکسیدانی (روش DPPH) ارزیابی گردید. نتایج مطالعه نشان داد ریز میوههای جمعآوری شده، تفاوتهای معنیداری )سطح احتمال 1 درصد( از نظر خصوصیات فیتوشیمیایی مورد مطالعه دارند. بیشترین میزان فنول (mg GAE/g FW 096/5) و فلاونوئید کل (mg Qu/100g FW 433/14) در ژنوتیپ G3 (Rubus ulmifolius sub sp. sanctus) و کمترین میزان فنول (mg GAE/g FW 315/0) و فلاونوئید کل (mg Qu/100g FW 8/0) در ژنوتیپ G1 (Physalis alkekengi) مشاهده شد. همچنین بیشترین کاروتنوئید کل (μg/g FW 508/20) در ژنوتیپ G13 (sambucus nigra marginata) گزارش شد. بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی در میوه ژنوتیپ G3 (Rubus ulmifolius sub sp. sanctus) با 634/86 درصد مشاهده شد. این نتایج پیشنهاد میکنند که میوههای مختلف به ویژه تمشک دارای منابع غنی از آنتیاکسیدانهای طبیعی بوده و میتوانند در صنایع غذایی و دارویی کاربرد فراوان داشته باشند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی دریافت: 1397/2/20 | پذیرش: 1397/4/16 | انتشار: 1398/1/26