1- گروه مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- دانشگاه شهرکرد
3- گروه گیاهان دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
4- بخش مکانیک ماشین های کشاورزیدانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده: (3381 مشاهده)
در دهه اخیر، استفاده از توان ماورای صوت به عنوان یکی از جدیدترین زمینههای تحقیقاتی در فرآوری محصولات کشاورزی و غذایی مورد توجه قرار گرفته است. در پژوهش حاضر، تأثیر دمای هوا و توان ماورای صوت بر برخی از مهمترین شاخصهای فرآیند خشکاندن برگهای نعناع فلفلی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشهای خشک کردن با استفاده از یک دستگاه خشک-کن ترکیبی هوای گرم- ماورای صوت در سطوح مختلف دمای هوا (40، 50، 60 و 70 درجه سلسیوس) و توان ماورای صوت (0، 90، 180، 270 و 360 وات) انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که اگرچه افزایش دما باعث بهبود زمان و انرژی مصرفی فرآیند شد، اما مقدار اسانس نمونهها را کاهش داد. توان ماورای صوت در سطوح دمایی 40، 50 و 60 درجه سلسیوس ضمن کاهش زمان و انرژی ویژه مصرفی، افزایش مقدار اسانس استحصالی را نیز به همراه داشت. در دمای هوای 70 درجه سلسیوس، استفاده از توان ماورای صوت بدون تأثیر بر دو شاخص دیگر منجر به مصرف انرژی بیشتر شد. به طور کلی، یافته-های این پژوهش نشان داد که استفاده از توان ماورای صوت میتواند راهکاری مناسب برای ارتقاء عملکرد خشککنهای هوای گرم در خشک کردن محصولات حساس به حرارت مانند گیاهان دارویی و معطر باشد.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1396/5/3 | پذیرش: 1396/8/10 | انتشار: 1397/7/21