1- دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- استادیار، گروه فرآوری موادغذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد
3- دانش آموخته دکتری حرفه ای دامپزشکی، گروه بهداشت و کنترل کیفی موادغذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان
4- استادیار، گروه بهداشت و کنترل کیفی موادغذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان
5- دانشیار، گروه بهداشت و کنترل کیفی موادغذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان
چکیده: (7320 مشاهده)
نظر به اهمیت روز افزون نقش آنتیاکسیدانها بر سلامتی و افزایش پایداری و نگهداری محصولات غذایی و اثرات سوء اثبات شده حاصل از آنتیاکسیدانهای سنتزی، امروزه استفاده از آنتیاکسیدانهای طبیعی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه معرفی پتانسیلهای عصاره گیاه متکا بهعنوان یک منبع بومی و جدید آنتیاکسیدانی و پلی فنولی بوده است. در این راستا به منظور بهینهیابی شرایط عصارهگیری از برگ گیاه متکا، از روش سطح پاسخ (RSM) در 3 سطح دمایی (20، 40 و 60 درجه سانتیگراد)، زمانی (2، 3 و 4 ساعت) و نسبت آب به اتانول (50، 75 و 100 درصد) مورد بررسی قرار گرفت. پاسخهای مورد بررسی برای بهینهیابی شرایط استخراج عصاره شامل تعیین بازده استخراج، میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و محتوای کل ترکیبات فنولی بودند. بر اساس نتایج حاصل از نرم افزار، مدل چندجملهای درجهی دوم برای بهینهسازی شرایط استخراج، به عنوان بهترین مدل تعیین گردید. شرایط بهینه با توجه به شاخصهای مورد نظر، زمان 2 ساعت و دمای C°20 و نسبت حلالها به هم نیز 58/79 درصد بهدست آمد که در این شرایط بهینه بازده 6105/17 درصد و میزان فعالیت آنتیاکسیدانی با EC50 برابر 2095/87 (µg/ml) و مقدار فنول کل 140428/0 (mg GAE/g) محاسبه گردید.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1396/10/25 | پذیرش: 1397/6/5 | انتشار: 1397/12/24