دوره 15، شماره 74 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 74 صفحات 299-312 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


1- دانشجوی کارشناسی ارشد، بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
2- استادیار، بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
چکیده:   (2644 مشاهده)
در این مطالعه، تأثیر روش‌های مختلف استخراج چربی از جمله بلای و دایر، اسمدز، بلای و دایر با استفاده از دی‌کلرومتان، فولچ، رُز-گاتیبل، سوکسله با استفاده از حلال پترولیم‌اتر( با نمونه خشک و تر) و سوکسله با استفاده از حلال ان-هگزان بر کمیت و کیفیت چربی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد بررسی قرار گرفت. شاخص‌های کیفی شامل میزان چربی کل، اسیدهای چرب آزاد، پراکسید، مزدوج‌های دی‌ان و تری‌ان، تیوباربیتوریک اسید، آنیزیدین، قهوه‌ای شدن غیر آنزیمی و تغییرات رنگ مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج حاصل، میزان چربی کل در روش بلای و دایر نسبت به روش‌های سوکسله با نمونه مرطوب، اسمدز و رُز-گاتیبل بیشتر بود. کمترین میزان محصولات اولیه فساد پس از استخراج با روش های بلای و دایر و سوکسله با حلال پترولیم اتر حاصل شد. مقایسه شاخص تیبوباربیتوریک اسید نشان داد در روش رز-گاتیبل محصولات ثانویه اکسیداسیون بیش از استخراج با سوکسله و فولچ بوده است. بیشترین مقدار مزدوج‌های تری‌ان، اسیدهای چرب آزاد و توتکس نیز پس از استخراج چربی به روش رز-گاتیبل مشاهده شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد استخراج چربی با روش اسمدز و بلای و دایر با استفاده از دی کلرومتان ضمن حصول کیفیت مناسب، کمترین زمان و هزینه را در پی داشته است.
متن کامل [PDF 446 kb]   (2720 دریافت)    
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1395/8/12 | پذیرش: 1395/11/27 | انتشار: 1397/1/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.