1- دانشجوی کارشناسیارشد مهندسی بیوسیستم، دانشگاه بوعلیسینا، همدان
2- دانشیار گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه بوعلیسینا، همدان
چکیده: (5146 مشاهده)
چکیده
در این پژوهش اثر شرایط مختلف خشک کردن مایکروویو بسترسیال (دمای هوای ورودی، سرعت هوای ورودی و توان مایکروویو) بر روی زمان خشکشدن، ضریبپخش رطوبت موثر، چروکیدگی و انرژی مصرفی کل مغز پسته مورد مطالعه قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل دادهها و بهینهسازی فرآیند خشککردن پسته از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی استفاده شد. پارامترهای ورودی (مستقل) عبارتند از: دمای هوای ورودی، سرعت هوای ورودی و توان مایکروویو و پارامترهای وابسته (خروجی یا پاسخ) عبارتند از: زمان خشکشدن، ضریبپخش رطوبت مؤثر، چروکیدگی و انرژی مصرفی کل. رطوبت اولیه نمونههای پسته رقم اکبری 569/0 برپایه خشک بدست آمد. برای خشککردن نمونه ها از سه سرعت هوای ورودی 16/1، 32/3 و 48/8 متر بر ثانیه، سه دمای هوا 35، 45 و 55 درجه سلسیوس و سه سطح توان مایکروویو 220، 330 و 440 وات استفاده شد. مقادیر زمان خشکشدن، ضریبپخش رطوبت موثر، چروکیدگی و انرژی مصرفی کل به ترتیب 2/1 تا 83/3 ساعت، 10-10×70/2 تا 9-10×32/1 متربرثانیه، 01/12% تا 43/35% و 337/0 تا 63/1 کیلووات ساعت به دست آمدند. نقطه بهینه خشککردن پسته در دمای هوای 48/38 درجه سلسیوس، سرعت هوای 16/1 متر بر ثانیه و توان مایکروویو 440 وات به دست آمد و مقادیر متغیرهای پاسخ در نقطه بهینه زمان خشککردن، ضریب پخش رطوبت موثر، چروکیدگی و انرژی مصرفی کل برای خشککردن پسته با خشککن مایکروویو بسترسیال به ترتیب 677/2 ساعت، 10-10×179/5 مترمربع بر ثانیه، 41/18% و 7109/0 کیلووات ساعت محاسبه شد.
دریافت: 1394/2/11 | پذیرش: 1394/7/11 | انتشار: 1395/9/1