چکیده: (5531 مشاهده)
چکیده
ادویه و گیاهانی که به عنوان چاشنی مصرف می شوند مانند اکثر فرآورده های کشاورزی بعد از برداشت در معرض آلودگی های میکروبی قرار می گیرند. این مطالعه با هدف بررسی آلودگی میکروبی ادویه های بسته بندی عرضه شده در شهر تهران صورت گرفته است. به این منظور 151 نمونه از ادویه های دارچین، فلفل سیاه و زردچوبه بطور تصادفی از سطح عرضه انتخاب شدند ( 54 نمونه زردچوبه ، 50 نمونه فلفل سیاه، 47 نمونه دارچین). آزمایه ها با روش های تعریف شده موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران از نظر شمارش کلی فرم، شناسایی کلی فرم مدفوعی، شمارش کپک و مخمر و شمارش کلی باکتریهای هوازی مورد آزمون میکروبی قرار گرفتند. نتایج نشان داد از مجموع 151 نمونه جمع آوری شده میانگین شمارش باکتریهای مزوفیل هوازی در مورد زردچوبه cfu/gr 107× 6/3 در مورد فلفل سیاه cfu/gr 106× 7 و دارچین cfu/gr 104 × 92/1 بوده است.% 34 نمونه های فلفل سیاه، % 6 نمونه های دارچین و % 13 نمونه های زردچوبه به کلی فرم مدفوعی آلوده بودند. میانگین شمارش کلی فرم در مورد فلفل سیاه cfu/gr103× 83/8 ، زردچوبه cfu/gr 103× 26/6 و cfu/gr 103× 7/4 در مورد دارچین بود. میانگین شمارش کپک و مخمر در بین نمونه های فلفل سیاه cfu/gr 103× 94/2، دارچین cfu/gr 103× 9/2 و زردچوبه cfu/gr 103× 23/1 بوده است که در مقایسه با استاندارد ملی ایران در حد مجاز قرار داشتند.همچنین % 5/31 از نمونه های زردچوبه ،%32ازنمونه های فلفل و %3/16از نمونه های دارچین مقادیری بالاتر از حد مجاز استاندارد کلی فرم رانشان دادند. میا نگین شمارش باکتری های مزوفیل هوازی در مورد زردچوبه و فلفل سیاه ، در مقایسه بااستاندارد بین المللی (ICMSF) cfu/gr 106 که برای ادویه تدوین شده است بالاتر از حد استاندارد بود و احتمالا" در بین ادویه هایی که بصورت فله ای عرضه می شود بالاترنیز خواهد بود . بنابراین کنترل در تمامی نقاط بحرانی و نیز استفاده از روش های رایج ضدعفونی و سترون کردن مانند اشعه گاما به میزان KGry 10 ضروری بنظر می رسد.
دریافت: 1387/2/14 | پذیرش: 1387/10/14 | انتشار: 1388/4/14