دوره 14، شماره 67 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 67 صفحات 83-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


1- دانشجوی دکتری، علوم و صنایع غذایی، پردیس دانشگاه فردوسی مشهد
2- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
3- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
4- دانشیار گروه فارماسیوتیکس، دانشکده داروسازی مشهد
چکیده:   (2883 مشاهده)
چکیده
هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر درصدهای مختلف چربی شامل مقادیر 100% گلیسرول دی استئارات (GDS)، 100% گلیسرول مونو استئارات (GMS)، 100% اسید استئاریک (SA) و ترکیب چربی ها شامل 50:50 GDS:GMS، 50:50  GDS:SA و 50:50 SA:GMS بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی نانوحامل های لیپیدی جامد فیکوسیانین بود. استفاده از گلیسرول دی استئارات به دلیل ساختار متفاوت و دارا بودن یک شبکه لیپیدی نامنظم از کارایی درون پوشانی بهتری در مقایسه با دو چریی دیگر برخوردار بود. کمترین اندازه ذرات، بیشترین پتانسیل زتا و کمترین شاخص چندبس پاشیدگی به ترتیب مربوط به فرمولاسیون های حاوی 100%  GMS ، 50:50 GMS+SA و 100%  GDS بود. GDS در مقایسه با سایر لیپیدها از پایداری بهتری برخوردار بود و کمترین میزان رسوب دهی و چسبندگی به ذرات در آن مشاهده شد. کارایی درون پوشانی در فرمولاسیون­های بدست آمده در محدوده 80/39 تا 38/62 درصد بود. به منظور بررسی ویژگی­های مرفولوژیکی، ارزیابی رفتارهای حرارتی و ساختارهای شیمیایی موجود در نانوذرات لیپیدی از دستگاه­های TEM، DSC و FTIR استفاده شد. نتایج نشان داد فیکوسیانین به دلیل دارا بودن ویژگی­های امولسیفایری مناسب می­تواند در سیستم های نانولیپیدی نانوپوشانی شود. در این میان فیکوسیانین نانوپوشانی شده با GDS به دلیل ویژگی­های فیزیکوشیمیایی و ساختاری متفاوت در مقایسه با GMS و SA، از پایداری بهتری برخوردار بود و کمترین تغییرات در اندازه ذرات، پتانسیل زتا و شاخص چندبس پاشیدگی مشاهده شد.
متن کامل [PDF 387 kb]   (1819 دریافت)    

دریافت: 1395/3/11 | پذیرش: 1395/8/11 | انتشار: 1396/6/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.