1- دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
3- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
چکیده: (8030 مشاهده)
چکیده داهی یک فراوردهی تخمیری شیر سنتی کشور هند است که از نظر ظاهر و قوام مشابه ماست ساده میباشد. داهی در مقایسه با ماست اسیدیتهی پایینتری دارد و بنابراین به نظر میرسد که در تولید محصولات پروبیوتیک یا سینبیوتیک موفقتر عمل نماید. هدف از این مطالعهبهینهیابی فرآیند تولید وارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و میکروبی داهی سینبیوتیک با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) توسط طرح باکس بنکن میباشد. اینولین (5/2-0 درصد)، کتیرا (06/0-0 درصد) و زمان نگهداری (19-1 روز) فاکتورهایی بودند که تأثیر آنها بر متغیرهای وابسته مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت بهینهسازی متغیرها سه صفت میزان سفتی، آباندازی و زندهمانی باکتریهای پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (LA-5) به عنوان پاسخ درنظر گرفته شد. در نهایت بر اساس ضریب تبیین کلی (2R)، ضریب تبیین اصلاح شده و ضریب پراکندگی (CV)، توانایی و برازش مناسب مدل نشان داده شد. مقادیر2R در مدل درجه دوم رگرسیونی برای سفتی، آباندازی و شمارش میکروبی در داهی سینبیوتیک به ترتیب 99/0، 91/0، 98/0 بهدست آمد. افزایش در غلظت اینولین و زمان نگهداری باعث بهبود در سفتی و کاهش آباندازی محصول شد. افزایش درصد کتیرا تا غلظت 03/0 باعث بهبود سفتی گردید، درحالیکه در غلظت 06/0 درصد اثری منفی مشاهده شد. افزایش غلظت کتیرا و اینولین بر شمارش پروبیوتیکی محصول تأثیر مثبت و مدت زمان نگهداری تأثیر منفی در این زمینه داشت. براساس نتایج بهدست آمده از انجام آزمایش بهینهسازی، غلظت 5/2 درصد اینولین به همراه 03/0 درصد کتیرا در مدت زمان نگهداری 18 روز به عنوان شرایط بهینه تعیین گردید.
دریافت: 1395/2/15 | پذیرش: 1395/9/15 | انتشار: 1396/1/1