1- گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ارومیه
2- گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ارومیه ، k.pirouzifard@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات کاربردی دارویی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
چکیده: (5536 مشاهده)
هدف اصلی این مطالعه پوششدهی اسانس زیره با فسفاتیدیل کولین به منظور غلبه بر حلالیت کم اسانس در آب و زیست دسترسی بهتر آن وحفاظت از اسانس در برابر شرایط محیطی می باشد. نانوفیتوزم حاوی اسانس زیره (60 میلی گرم فسفاتیدیلکولین- 30 میلی گرم اسانس زیره) به روش هیدراسیون لایه نازک تهیه شده و خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن شامل اندازه ذرات و توزیع اندازه ذرات ، کارایی درون پوشانی، کدورت و پتانسیل زتای سیستم مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که نانوفیتوزوم حاوی اسانس دارای اندازه ذرات بسیار ریز ( کمتر از 100 نانومتر) بوده و کارایی درون پوشانی 46/94 می باشد و توزیع اندازه ذرات کمتر از 3/0 می باشد. کدورت نانوفیتووزم حاوی اسانس بدون تغییر باقی ماند و پتانسیل زتای نانوفیتوزوم شاهد و نانوفیتوزوم حاوی اسانس از 9+ به 19- (میلی ولت) تغییر یافت. سرعت رهایش اسانس پوشش دهیشده طی زمان افزایش یافت. طی بررسی رهایش اسانس در بافر فسفات مشخص شد در طول 6 ساعت، حدود60 درصد از اسانس آزاد و در طول 24 ساعت، 50 درصد از اسانس ریزپوشانی شده در محیط رهایش پیدا کرد. همچنین بررسی مدلهای رهایش در بافر فسفات نشان داد که رهایش اسانس آزاد و اسانس پوشش دهی شده، از معادله درجه اول تبعیت می کند. این مطالعه نشان داد که سرعت رهایش ترکیبات زیست فعال مانند اسانس ها را می توان با پوشش دهی آنها توسط فسفاتیدیلکولین کاهش داد و می توان نانوفیتوزوم حاوی اسانس زیره با رهایش کنترلشده را در مواد غذایی مخصوصاَ نوشیدنیها به کار برد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...) دریافت: 1398/2/3 | پذیرش: 1398/4/17 | انتشار: 1398/6/10