دوره 22، شماره 163 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 163 صفحات 287-270 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

ebrahimi F, Habibi N, Hosseini M. Evaluation of antioxidant and antimicrobial effects of free and nanoencapsulated extracts of pelargonium graveolens leaves and flowers on the shelf life and sensory properties of mutton fillet during storage. FSCT 2025; 22 (163) :270-287
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-79562-fa.html
ابراهیمی فرزاد، حبیبی نادر، حسینی محمدیار. بررسی تاثیر آنتی‌اکسیدانی و آنتی‌میکروبی عصاره آزاد و نانوریزپوشانی شده برگ و گل شمعدانی عطری (Pelargonium graveolens) بر افزایش ماندگاری و خصوصیات حسی گوشت فیله گوسفند طی دوره نگهداری. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (163) :270-287

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-79562-fa.html


1- گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، سنندج، ایران
2- گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، سنندج، ایران ، naderhabibi@iausdj.ac.ir
3- گروه صنایع غذایی، دانشکده علوم و فناوری های بین رشته‌ای، دانشگاه بناب، بناب، ایران
چکیده:   (66 مشاهده)
امروزه به دلیل محرز گردیدن اثرات سرطان­زایی نگهدارنده­های سنتزی، توجه به یافتن نگهدارنده­های طبیعی افزایش یافته است. در این پژوهش عصاره برگ و گل شمعدانی به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدان و آنتی­میکروب طبیعی با استفاده از فراصوت استخراج گردید و در پوشش صمغ دانه شنبلیله و ایزوله پروتئینی سویا نانوریزپوشانی شد. گوشت فیله گوسفند با استفاده از عصاره نانوریزپوشانی شده و عصاره آزاد برگ و گل شمعدانی با غلظت 2000 ppm تیمار شد و به مدت 12 روز در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری گردید. یک نمونه گوشت بدون نگهدارنده و یک نمونه حاوی 100 ppm نگهدارنده سنتزی BHT به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. نتایج آزمون­های اکسیداسیون چربی (عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید)، شمار باکتری­های سرمادوست و بازهای ازته فرار که در فواصل زمانی 2 روزه اندازه گیری شده بود نشان داد که عصاره­های حاصله به هر دو شکل آزاد و نانوریزپوشانی شده توانای به تاخیر انداختن واکنش­های اکسیداسیون چربی و رشد میکروبی را دارا بودند. کمترین میزان فساد اکسایشی و میکروبی در نمونه­های گوشت تیمار شده با عصاره­های نانوریزپوشانی شده مشاهده شد. همچنین این نمونه­ها دارای امتیاز ارزیابی حسی بالاتری طی دوره نگهداری بودند. با توجه به اینکه عصاره برگ و گل گیاه شمعدانی حاوی ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی است، لذا علاوه بر افزایش عمر ماندگاری گوشت گوسفند، می­تواند ارزش تغذیه­ای آن­را نیز افزایش دهد. نتایج این تحقیق استفاده از عصاره نانوریزپوشانی شده گل شمعدانی در غلطت 2000 ppm در دیواره صمغ دانه شنبلیله و ایزوله پروتئینی سویا را جهت افزایش ماندگاری گوشت گوسفند پیشنهاد می­نماید.
 
متن کامل [PDF 648 kb]   (29 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1403/11/30 | پذیرش: 1404/1/16 | انتشار: 1404/6/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.