دوره 22، شماره 163 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 163 صفحات 230-216 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Forouzan S, Pirsa S, Alirezalu A. Investigation of physicochemical properties of ultra-filtered cheese packaging with nanocomposite film based on chia seed mucilage containing barberry extract and tin oxide nanoparticles. FSCT 2025; 22 (163) :216-230
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-78784-fa.html
فروزان شیرین، پیرسا سجاد، علیرضالو ابوالفضل. بسته‌بندی پنیر فراپالایش با فیلم نانوکامپوزیت بر پایه موسیلاژ دانه چیا حاوی عصاره زرشک و نانو ذرات اکسید قلع و بررسی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (163) :216-230

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-78784-fa.html


1- دانشگاه ارومیه ، Sh_Forouzan2005@yahoo.com
2- دانشگاه ارومیه
چکیده:   (65 مشاهده)
در این پژوهش، ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و میکروبی پنیر فراپالایش بسته‌بندی‌شده با فیلم‌های نانوکامپوزیت زیست‌تخریب‌پذیر بر پایه موسیلاژ دانه چیا حاوی عصاره زرشک و نانوذرات اکسید قلع بر اساس طرح مرکب مرکزی ([1]CCD)، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از فیلم‌های تولیدشده، کاهش معنی‌داری در pH و افزایش اسیدیته نمونه‌ها در طول دوره نگهداری 15 و 30 روزه ایجاد کرد. بررسی میزان رطوبت نیز نشان داد که فیلم‌های حاوی موسیلاژ چیا و ترکیبات فعال، باعث کاهش معنی‌دار رطوبت نسبت به نمونه شاهد شدند. علاوه بر این، استفاده از فیلم‌های مذکور موجب کاهش میزان لیپولیز و پروتئولیز در نمونه‌های پنیر شد که این امر به محدودیت فعالیت آنزیم‌های پروتئولیتیک و لیپولیتیک ناشی از کاهش نفوذپذیری رطوبت و افزایش غلظت نمک، نسبت داده شد. بررسی کشت میکروبی نمونه­ها، حاکی از عدم رشد کلی­فرم، کپک و مخمر در فیلم­های بهینه جهت بسته­بندی فراپالایش طی مدت زمان نگهداری بود.
تحلیل ویژگی‌های حسی نشان داد که فیلم‌های حاوی عصاره زرشک و نانوذرات اکسید قلع پذیرش کلی بهتری در رنگ، بافت و بو داشتند و از تغییرات نامطلوب در طول نگهداری جلوگیری کردند. همچنین این فیلم‌ها مقاومت مکانیکی و خواص مانع را بهبود داده و از نفوذ اکسیژن به محصول جلوگیری کردند که منجر به کاهش سرعت فساد و حفظ کیفیت محصول شد.
در نهایت، یافته‌های این تحقیق پتانسیل بالای استفاده از فیلم‌های نانوکامپوزیت زیست‌تخریب‌پذیر با ترکیبات فعال طبیعی را برای بسته‌بندی مواد غذایی به‌ویژه محصولات لبنی نشان داد. این روش نه‌تنها موجب افزایش ارزش تغذیه‌ای و ماندگاری مواد غذایی می‌شود، بلکه راه‌حلی پایدار و سازگار با محیط‌زیست برای بسته‌بندی ارائه می‌دهد.
 
[1] - Central Composed Design

 
متن کامل [PDF 969 kb]   (15 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شیمی مواد غذایی
دریافت: 1403/10/13 | پذیرش: 1403/11/8 | انتشار: 1404/6/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.