دوره 22، شماره 163 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 163 صفحات 201-190 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Samary K, Salehi F, Aliverdi A, Daraei Garmakhany A. Effect of magnetized water on oat growth and drying kinetics of its sprouts for use in gluten-free product formulation. FSCT 2025; 22 (163) :190-201
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-78662-fa.html
ثمری کیمیا، صالحی فخرالدین، علی‌وردی اکبر، دارایی گرمه‌خانی امیر. تأثیر آب مغناطیسی شده بر رشد جودوسر و سینتیک خشک شدن جوانه‌های آن برای استفاده در فرمولاسیون محصولات فاقد گلوتن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (163) :190-201

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-78662-fa.html


1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، fs1446@yahoo.com
3- دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
4- دانشیار، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده فنی و منابع طبیعی تویسرکان، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده:   (71 مشاهده)
یکی از روش‌های پیشنهادشده در کشاورزی برای مصرف بهینه آب، عبور دادن آب آبیاری از یک میدان مغناطیسی است. استفاده از این آب مغناطیسی‌شده باعث افزایش سرعت جوانه‌زنی دانه‌ها و افزایش تولید محصول می‌شود. جودوسر جوانه‌زده محصولی فاقد گلوتن و حاوی انواع ویتامین‌ها و مواد مغذی است و از پودر آن می‌توان برای افزایش کیفیت مواد غذایی مختلف استفاده کرد. در این پژوهش اثرات آب مغناطیسی‌شده و میدان مغناطیسی بر رشد جودوسر و سینتیک خشک شدن جوانه‌های آن بررسی و مدل‌سازی شد. جهت مغناطیسی کردن آب و تهیه آب مغناطیسی شده از دستگاه تولیدکننده آب مغناطیسی- قلیایی استفاده شد. ضریب نفوذ مؤثر رطوبت جوانه‌های جودوسر رشد کرده در محیط‌های مختلف، هنگام خشک شدن محاسبه و آبگیری مجدد جوانه‌های خشک‌شده آنها اندازه‌گیری شد. نتایج این پژوهش نشان داد که قرارگیری دانه‌های جودوسر درون آب مغناطیسی‌شده و میدان مغناطیسی باعث افزایش وزن آنها هنگام خیساندن و همچنین افزایش سرعت رشد آنها می‌شود. جوانه‌های جودوسر رشد کرده در میدان مغناطیسی به دلیل رطوبت بالاتر، با سرعت بیشتری رطوبت خود را از دست دادند و سریعتر خشک شدند. متوسط ضریب نفوذ مؤثر رطوبت محاسبه‌شده برای جوانه‌های جودوسر رشد کردن در محیط‌های آب معمولی، آب مغناطیسی‌شده و میدان مغناطیسی به ترتیب برابر m2s-1 11-10×31/7، m2s-1 11-10×14/9 و m2s-1 11-10×22/15 بود. جهت مطالعه سینتیک خشک شدن جوانه‌های جودوسر، مدل‎های ریاضی مختلفی بر داده‎های آزمایشگاهی برازش و در مجموع مدل میدیلی بر اساس بالاترین برازش و کمترین خطا به‌عنوان بهترین مدل انتخاب شد. آبگیری مجدد محاسبه‌شده برای جوانه‌های جودوسر رشد کرده در محیط‌های آب معمولی، آب مغناطیسی‌شده و میدان مغناطیسی به ترتیب برابر 93/182 درصد، 40/184 درصد و 27/167 درصد بود.
متن کامل [PDF 759 kb]   (24 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی غلات و فرآورده ها
دریافت: 1403/10/7 | پذیرش: 1403/11/8 | انتشار: 1404/6/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.